Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник о.з. Вилис Цуров: В НАТО духът е свободен

[post-views]
Полковник о.з. Вилис Цуров: В НАТО духът е свободен

Целта не е да излъжем министъра, а да бъдем полезни при вземането на правилните решения, твърди председателят на Управителния съвет на СОР „Атлантик“

Полковник о.з. Вилис Цуров: В НАТО духът е свободен
Полковник о.з. Вилис Цуров: В НАТО духът е свободен

Полковник от запаса Вилис Цуров е роден на 17.06.1961 г. в Пловдив. Служи като офицер повече от 28 г., заемайки различни позиции: от началник на Група за управление на авиацията в мотострелкова дивизия и ниво Корпус тактическа авиация до длъжности в управления в Генералния щаб на Българската армия и дирекции и служби от МО, в областта на операции, личен състав, бюджетиране, планиране, разузнаване и гражданско-военно сътрудничество, завършвайки своята военна кариера като началник на сектор за интеграция, координация, гражданско-военно сътрудничество и развитие в Съвместното командване на силите. Той е завършил ОМГ „Акад. К. Попов” в Пловдив, ВНВВУ „Г. Бенковски” (специалност „Щабни ВВС”), ВА „Г. С. Раковски” – „Оперативно тактически ВВС”, Софийски университет – специалност „Информатика” и има завършен Стратегически курс в Европейския център за обучение по сигурността „George C. Marshall”, Германия. Работил е на различни позиции в мисии на ООН и НАТО и в различни коалиционни операции в Еритрея, Етиопия, Афганистан, Ирак и Либерия. Вземал е участие в комитети на НАТО, Многонационалната група за CIMIC в НАТО и Военния комитет на Европейския съюз. Бил е заместник-генерален и генерален секретар на Международната конфедерация на резервистите (CIOR) в периода на поетото от България президентство на CIOR (2014-2016 г.). За дейността си е награждаван многократно.

–        Г-н полковник, какво представлява Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОР „Атлантик“), какви са основните ви приоритети?

–        Съюзът е създаден през 2004 г. по идея на единомишленици при влизането ни в НАТО и за да подкрепяме нашите въоръжени сили от страна на обществеността. Това е евроатлантически съюз и има няколко основни цели. Едната е общообразователна за хора, които са извън армията. На следващо място е поддържане на националната сигурност на страната. Разполагаме с голяма база от експерти, повече от 75% са хабилитирани лица и с научни степени от всички сфери на обществената дейност. При нас са и петима бивши министри на отбраната, много заместник-министри на отбраната, посланици, депутати, настоящи военнослужещи. Имаме и представители от всички политически партии, които имат евроатлантически позиции. В нашия съюз се акцентира върху прогнозите. Силата в една информация е в нейната прогноза, особено, когато тя е вярна. Тогава е полезна. Когато обаче се окаже, че прогнозата не е вярна, това пък ни предпазва от грешки. Прогнозите за войната на Русия срещу Украйна бяха абсолютно верни, прогнозите и за сценариите също се оказаха верни. Такива бяха те и за първия ден от войната.

–        Какви са възрастовите критерии за членство в СОР „Атлантик“?

–        При нас членуват хора, които са родени и след 2002 г. Младите хора почти нямат биографии, а ние при приемането искаме такава. Когато ги питам за мотивацията им да са при нас, те казват, че ги интересува бъдещата политика на държавата и следят форумите на съюза. Те искат в биографията си да запишат, че са евроатлантици, защото всички сме европейци. Тук при нас изграждат и контакти. Така могат да се включат активно и в системата за управление на националната сигурност. Аз съм писал няколко пъти препоръки и за мен това е удоволствие, защото младите хора са нашето бъдеще.

–        Неотдавна проведохте конференция на тема „Поуките от войната в Украйна за подготовка, превъоръжаване и изграждане на съвременни способности на Българската армия“. На нея присъства и министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев и много широк спектър от специалисти и експерти. С какво допринесохте за военната експертиза с темите, които бяха засегнати?

–        Мотивът за този форум беше фокусиран в няколко направления. Първо ние направихме конференция през миналата година, която посветихме на 100-те дни от пълномащабната война в Украйна. За да проверим нашите прогнози от тогава, бяхме решили да направим и тази конференция сега. Отлагахме я няколко пъти. Тя събра много материал за анализиране. Проследихме процесите в Русия и в Украйна. Засили се и хибридната война у нас.

–        В какво се изразява хибридната война у нас?

–        Руската пропагандна машина и хибридна стратегия започва постепенно да залага на неправителствени организации, които са финансирани директно от Русия и те изпълняват поръчки. Тук е ролята на Информационният център на МО, който  трябва да може да оценява,  анализира и прогнозира развитието на хибридните атаки. Когато се чете една статия, ако те я предназначена да се хареса на началника, няма да се хареса на никой друг. Информационният център е огледалото на министъра, а то трябва да е критично, според мен. Целта не е да се излъже министърът, целта е да се каже истината, за да бъдем в помощ на министъра при вземането на правилните решения.

–        Неотдавна министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев обяви приоритетите, по които ще работи с неговия екип. С какво вие ще подпомогнете ръководството на МО в тази посока?

Полковник о.з. Вилис Цуров: В НАТО духът е свободен

–        Министърът на отбраната е изключително интелигентен човек. Той се занимава с анализи от много години. Той е изключително прецизен в това отношение. Приоритетите, които той очерта, в нашата организация са дискутирани много преди това на много широк формат, защото досега нямахме възможност да ги изявим на ниво правителствена политика. Ние подкрепяме екипа на министър Тагарев и апелирам към обществото също да ги подкрепят, особено по отношение на изпращането на оръжия за Украйна, това е особено важно за всички нас днес. Министър Тагарев има много правилна преценка за състоянието на армията и той трябва да бъде подкрепян във всичко, което прави. Екипът му също е изключително способен.

–        Как работите с медиите и по какъв начин популяризирате вашите идеи и ценности?

–        Дълго време ние не присъствахме във военните медии в обем, в който бихме искали. Надявам се това да се промени и то вече се променя, дори и с това интервю. Нашите теми и публични изяви не се дирижират. Не дирижираме интервютата си. Говорим това, в което вярваме и което разбираме. Ние сме коректив на политиката. В НАТО основен принцип е това, че духът е свободен. Същото е и при нас.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани