Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК вижда несъответствие на националното ни законодателство с правилата за обществените поръчки

[post-views]
ЕК: Онези, които помагат на Русия във войната срещу Украйна, ще понесат последствия

Европейската комисия изпрати мотивирано становище на България заради несъответствието на националното ѝ законодателство с правилата за обществените поръчки.

С българското законодателство се въвеждат две изключения от прилагането на правилата за обществените поръчки – за определени лекарствени продукти и за изграждането и поддръжката на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип за опазване на държавната граница. Въпреки че България предприе действия за отстраняване на по-голямата част от проблемите, свързани с несъответствието, тя не го е направила за тези изключения, отбелязват от Комисията.

България има срок от два месеца, за да отговори, иначе Комисията може да я даде на Съда на Европейския съюз.

ЕК смята също така, че България не е транспонирала правилно и част от правилата за европейската заповед за арест и по-конкретно за случаите, при които не се допуска изпълнение и ефективен съдебен контрол преди предаването, както и за понятието „причини от хуманитарно естество“ за неговото отлагане.

Комисията изпрати официално уведомително писмо до България и още две страни за неспазване на правилата на ЕС за личните карти и документите за пребиваване, издавани на гражданите на Общността и на членовете на техните семейства. Конкретно за нас става дума за документите, издавани на членове на семейството, които не са граждани на ЕС.

България получи мотивирано становище и за това, че не е транспонирала правилата на ЕС за достъпността на продуктите и услугите за хората с увреждания, като се подчертава, че се изисква ключовите продукти и услуги като телефоните, компютрите, електронните книги, банковите услуги и електронните комуникации да бъдат достъпни за тях. Мотивирано становище е изпратено до нас и заради това, че не сме транспонирали правилно правилата за командироване на водачите, което им дава право да получават заплатата, приложима за държавата, в която са командировани и се установява ясна правна рамка за операторите при извършването на дейността им. Комисията отправя призив към нас също така да транспонираме правилата за периодични прегледи за техническа неизправност.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани