Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна се приближава до членство в Алианса

[post-views]
Украйна се приближава до членство в Алианса

Украйна се приближава до членство в Алианса
Украйна се приближава до членство в Алианса

На срещата във Вилнюс Украйна не получи покана за присъединяване към НАТО, поради все още продължаващата на нейна територия война, започнала с нападението на Русия през миналата година. Сред страните от Алианса обаче има съгласие, че Украйна може да бъде приета в организацията след края на войната без да извървява стъпките от Плана за действие за членство в НАТО, какъвто имаше за всички новоприети членки през този век.

Като приближване към пълноправното членство може да бъде отчетено и създаването на новия Съвет НАТО-Украйна, чието първо заседание се състоя именно във Вилнюс с участието на президента Володимир Зеленски. В новия формат Киев ще има равни права като съюзниците от НАТО и ще участва в консултациите по важни въпроси, свързани със сигурността, включително и за войната на Русия в Украйна. Новата политическа платформа дава възможност на Киев да седи на една маса с 31-на държави членки на Алианса и да участва в кризисни консултации с тях. Това ще приближи Украйна до НАТО политически и ще я подготви за бъдещото ѝ членство.

„Днес се срещаме като равни. Очаквам деня, в който ще се срещнем като съюзници.“ Това заяви генералният секретар на НАТО във Вилнюс при посрещането на Володимир Зеленски. „НАТО ще продължи да бъде с вас колкото е необходимо“, увери Столтенберг.

Междувременно във Вилнюс стана известно, че ържавите от групата Г-7 ще предложат гаранции за сигурността на Украйна и сътрудничество със страната в областта на отбраната. Зеленски приветства предложенията, но каза, че най-добрата гаранция е бъдещото членство на страната му в НАТО. Групата Г-7 включва икономически най-големи държави – Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак съобщи в сряда, че рамката предвижда всяка страна от Г-7 да сключи двустранно споразумение с Украйна и да ѝ помогне да подсили армията си в дългосрочен план. Сделката ще осигури повече военно оборудване за Украйна, ще увеличи и ускори споделянето на разузнавателна информация, ще засили подкрепата за защита от кибератаки, ще разшири програмите за обучение и военни учения и ще развие индустриалната база на Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани