Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МВнР: Срещата на върха на НАТО във Вилнюс е огромен успех за България, за нашите съюзници в НАТО и за сигурността на всички

[post-views]
Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, посещаващи Грузия, да избягват големи събирания и демонстрации

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс е огромен успех за България, за нашите съюзници в НАТО и за сигурността на всички. Това написаха от Министерството на външните работи (МВнР) във Фейсбук.

С особено удоволствие представихме някои от българите, участващи в ключовата работа на НАТО, и благодарим на нашите колеги, българската делегация в НАТО, Хелзинкския център за върхови постижения и Института GATE, пишат още от ведомството и допълват, че всички те са невероятни примери за това как „България е НАТО“.

По време на срещата съюзниците се обединиха около засилването на възпирането и отбраната и нови регионални планове; силен пакет с подкрепа за Украйна; минимум 2 % от БВП за инвестиции в отбрана и в изграждането на способности; приветствие на Швеция, която скоро ще стане 32 член на Алианса, пишат още от МВнР.

Лидерите на тридесетте и една държави членки на НАТО се срещнаха във Вилнюс на 11 и 12 юли, за да обсъдят широк спектър от теми – от разногласията по отношение на кандидатурата за членство на Украйна през присъединяването на Швеция до увеличаването на запасите от боеприпаси и преразглеждането на отбранителните планове за източния фланг.

Българската делегация ръководи министър-председателят акад. Николай Денков. В нея участваха министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани