Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МВнР остро осъжда разпространяването на антисемитска карикатура, насочена срещу Соломон Паси, се казва в позиция на ведомството

[post-views]
От Министерството на външните работи препоръчват да не се пътува в Западна Норвегия заради оранжев код за очакван силен снеговалеж

Министерството на външните работи (МВнР) остро осъжда разпространяването на антисемитска карикатура, насочена срещу Соломон Паси. Подобни действия са напълно неприемливи и извършителите следва да понесат предвидената от закона отговорност. Това се казва в позиция на ведомството, публикувана на сайта му.

Министерството припомня, че антисемитизмът е изключително остра проява на нетърпимост и омраза, която противоречи както на интересите и ценностите на България, така и на историческите традиции на българското общество, което заслужено се гордее със спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

На 14 юли организацията на евреите в България „Шалом“ подаде сигнал до Софийската районна прокуратура срещу партия „Възраждане“ заради публикация в социалната мрежа Telegram.

Същият ден лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира в кулоарите на парламента, че колажът в социална мрежа, заради който „Шалом“ е подал сигнал до прокуратурата, не е в официалния канал на партията.

Наблюдаващият прокурор възложи извършването на съвместна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). В хода на проверката ще бъде установено дали чрез слово, печат или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин граждани и/или народни представители подбуждат към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на религиозна основа.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани