Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа в капан на рекордните жеги и пожари

[post-views]
ЕС купува спешно противопожарни самолети

Северното полукълбо остава в капан на рекордните жеги, като на места в Южна Европа температурите надхвърлиха 46 градуса. Според метеоролозите пикът на горещините още не е достигнат и очакват те да продължат през следващите 10 дни. Освен в Европа милиони остават под тревога за опасните горещини в САЩ и Китай.

Най-горещата точка в Европа е италианския остров Сардиния, където температурите достигнаха до 46 градуса по целзий, следван от южната испанска провинция Андалусия, където бяха измерени стойности от 44.8 градуса по целзий.

И тази години летните жеги причиниха горски пожари, като най-големите от тях са на остров Ла Палма, който е част от испанските Канарски острови в Атлантическия океан.

Огнената стихия принуди властите да евакуират няколко хиляди души. Критична остава и ситуацията с избухнали горски пожари и в Гърция, които до този момент са погълнали най-малко 5 сгради,  властите бяха принудени да евакуират  и над 1500 деца от летен лагер в Лутраки.

Независимо от усилията на десетките пожарникари, горещото и сухо време, придружено с вятър затруднява усилията и повечето пожари остават извън контрол.

Горещата вълна не подмина и Швейцария, където необичайно топлото време, също стана причина за избухването на горски пожари. Жителите на няколко планински села в кантон Вале бяха евакуирани заради огнената стихия.

Заради горещата вълна стотици милиони остават под тревога заради екстремните температури в САЩ, Канада и Китай, където термометрите прескочиха 50 градусовата бариера.

Учените са категорични, че ако не се вземат спешни мерки за ограничаване на климатичните промени, подобни природни феномени ще стават все по-често явление.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани