Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българи от Одеса и Черноморск: Една от най-страшните нощи, мощни взривове, продължителна атака

[post-views]
Българи от Одеса и Черноморск: Една от най-страшните нощи, мощни взривове, продължителна атака

Българи от Одеса и Черноморск: Една от най-страшните нощи, мощни взривове, продължителна атака
Снимки: сайт на Одеския градски съвет

„Това беше една от най-страшните нощи в Одеса и Черноморск. Мощни взривове, продължителна атака“, разказаха за рубриката „БГ Свят“ на БТА българи от украинските пристанищни градове.

„Масираната атака започна към 1:00 часа през нощта, за което бяхме предупредени от приложението „Телеграм“. Жилищният ни комплекс е голям, повече от 1000 апартамента са. Почти всички жители от комплекса бяха в подземния паркинг и мазетата. Хората с децата си и домашни животни бяха принудени от 1:00 до 4:00 часа през нощта да се укриват. Взривовете бяха наистина продължителни и силни“, каза Виталий Михайлов, живеещ в Суворовски район на Одеса.

„В момента съм в България със семейството си, в гр. Бяла, близо до Варна. По-големият ми син остана в Одеса, защото е около 30-годишен и не може да излезе от страната. Много съм притеснена за него и за това, което се случи изминалата нощ“, обезпокоена е Светлана Николова. Тя е предприемач на един от най-големите пазари в Украйна – „7 километър“, близо до Одеса. „Отломък от взривена ракета улучил част от складовете на пазара, където започнал пожар. Мнозина колеги пострадаха, стоката им бе унищожена“, допълни още тя.

Българката Варвара Стафидова от гр. Черноморск работи в сферата на транспортната логистика. Тя съобщи, че не са очаквали толкова мощна ракетна атака последните две нощи, на 18 и 19 юли, и са се подготвяли за зърнената сделка. „При нас в последно време беше спокойно, подготвяхме се за износ на зърното. Поради разрушения в пристанищната инфраструктура, от службата ни съобщиха да очакваме по-нататъшни разпоредби относно износа на зърното. Със семейството обмисляме варианта, че ако стане по-страшно в Одеска област, ще се наложи да заминем за България“, каза българката Стафидова.

От нощната ракетна атака пострадаха и одесчани от Киевски район на града. „В момента временно се намирам в гр. Уман. Обаче съседката още през нощта ми съобщи, че близо до нашия блок е била взривена една от ракетите. А отломките са паднали по-далеч и един нов жилищен блок „56 жемчужина“ пострадал. Прозорци и врати по всички етажи са начупени. Слава на Бога няма жертви“, разказа Зинаида Ганева.

„Одеса беше атакувана с различни видове ракети и дронове. Не си спомняме такъв мащаб на атака от началото на пълномащабната война. В резултат на атаката са повредени жилищни сгради, счупени са прозорци в Пересипски и Киевски район на града. Шестима са пострадали, сред които е деветгодишно момче, на всички е oказана необходима медицинска помощ. След получаване на разрешение на военните, градските служби ще окажат помощ в отстраняването на нанесените щети, ще бъдат приети молби от пострадалите  жители за възстановяване на прозорците и вратите“, казва се в съобщение на кмета на град Одеса Генадий Труханов на сайта на Одеския градски съвет.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани