Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна предупреди, че всички кораби, пътуващи за Русия и окупирана Украйна, ще бъдат смятани за превозвачи на военни товари

[post-views]
Русия съобщи, че Украйна е опитала да нападне руски кораб, охраняващ газопроводи в Черно море

Всички кораби в Черно море, които се отправят към руски пристанища и пристанища в окупираната от Русия украинска територия, ще бъдат смятани от Украйна за потенциални превозвачи на военно оборудване с всички съответни рискове, предаде украинската агенция Укринформ.

Пресслужбата на украинското министерство на отбраната публикува това в изявление в „Телеграм“, съобщи още агенцията.

„Руската федерация за пореден път брутално наруши всеобщото право на целия свят на свободно корабоплаване и умишлено подкопава продоволствената сигурност, обричайки милиони хора на глад. С открити заплахи към граждански кораби, превозващи храни от украински пристанища, с ракетни атаки и нападения с дронове срещу гражданска инфраструктура в мирни градове, с умишлено създаване на военна заплаха по търговските маршрути, Кремъл превърна Черно море в опасна зона преди всичко за руските кораби и корабите, плаващи по Черно море към руски пристанища и украински пристанища, разположени на временно окупираната от Русия украинска територия. Отговорността за всички рискове е изцяло на руското ръководство“, се казва в изявлението, цитирано от Укринформ.

Министерството на отбраната на Украйна предупреди, че от утре всички плавателни съдове, които се отправят към пристанищата на Русия и на украинската територия, окупирана от Русия, ще бъдат смятани от Украйна за превозвачи на военно оборудване с всички рискове, които носи това. Също така корабоплаването в районите на североизточната част на Черно море и Керченския проток на Украйна е забранено като опасно, смятано от 05:00 ч. на 20 юли 2023 г.“, заяви министерството.

Ведомството също така отбеляза, че съответната навигационна информация за морските лица вече е била публикувана.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани