Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гимнастичката Валентина Георгиева започна подготовка 10 месеца след операция

[post-views]
Гимнастичката Валентина Георгиева започна подготовка 10 месеца след операция

Най-добрата българска състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева започна подготовка за участие в състезания десет месеца след операцията на коляното.

Плановете на Валентина са, ако всичко е наред,  да участва в международния турнир в Нови Сад през есента. Възпитаничката на Филип Янев контузи тежко коляното си на 14 август миналата година по време на финала на прескок на европейското първенство в Мюнхен. На 9 септември Георгиева претърпя операция заради увреждане на кръстни връзки и менискус.

„На 9 юли станаха 10 месеца от операцията. Чувствам се много добре. Постепенно се връщам във форма. Правя първите си си базови тренировки –  подскоци, рондати, салта.  Коляното ми се чувства много добре. Единствената пречка е, че забравило какво се случва на тези подскоци и реагира – подува се, но сред като сложа лед оттока спада и на следващия ден всичко е наред. Сега постепенно се вработвам.  Прогнозите за пълно натоварване са за септември. Ако всичко е наред може би първото ми състезание ще е това в Нови Сад“, сподели Валентина Георгиева.

„2 седмици след операцията влязох в залата.  През тези месеци постоянно подържах форма, главно от кръста нагоре. След като махнах шината и патерицата започнах да натоварвам и крака. Започнах да правя повече силови упражнения, да вдигам тежести с този крак, повече клекове. Постепенно започнах да правя подскоци. Благодарение на обездвижването крака ми беше отслабнал и имаше разлика между двата от 14 сантиметра. Най големият проблем беше да възвърна обема на мускула. Сега вече и двата са еднакви. Прасецът също беше доста отслабнал, но и с него всичко вече е наред“, допълни гимнастичката.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани