Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Приятел на Роман Абрамович се опитва да постигне отмяна на наложените му санкции във Великобритания

[post-views]
Трима руски олигарси сезираха европейското правосъдие, за да бъдат анулирани санкциите на ЕС срещу тях

Милиардер, който е близък приятел с руския бизнесмен Роман Абрамович, обвини Великобритания, че го принуждава да осъди публично инвазията на Русия в Украйна. Обвинението бе отправено по време на съдебен процес във Върховния съд в Лондон, с който Юджийн Швидлер се опитва да постигне отмяна на наложените му санкции, предаде Ройтерс.

Швидлер, чието богатство според сп. „Форбс“ възлиза на 1,6 милиарда долара, се превърна в „пример за прилагане на санкциите“ през март 2022 г., когато бяха конфискувани негови два частни самолета, отбелязаха адвокатите му.

Бизнесменът бе санкциониран този месец от британското външно министерство въз основа на връзката му с бившия собственик на футболния клуб „Челси“ Роман Абрамович. Лондон се позовава също на позицията на Швидлер като директор на руския производител на стомана „Евраз“, който е листван на лондонската борса, и ролята му в руската петролна компания „Сибнефт“, продадена от Абрамович през 2005 г.

Юджийн Швидлер, който има британско и американско гражданство, твърди, че Великобритания греши като му налага санкции само заради връзката му с Абрамович, когото описа като свой близък приятел.

Адвокатите на Швидлер казват, че той не е получил никакви финансови облаги от Роман Абрамович.

През март 2022 г. Швидлер призова за прекратяване на „безсмисленото насилие в Украйна“. Според британското външно министерство той не е осъдил руската инвазия в Украйна „ясно“.

В изявление, разпространено от адвокатите му в четвъртък, Юджийн Швидлер посочва, че е шокиран от искането на Форин офис да направи изявление, което незабавно би го превърнало в предател по руските закони. Позовавайки се на убийството на критика на Кремъл Александър Литвиненко, опита за убийство на бившия двоен агент Сергей Скрипал и твърденията за отравяне на Абрамович по време на мирни преговори миналата година, Швидлер посочи, че Русия е известна с употребата на насилие срещу „онези, които определя като предатели“.

Милиардерът отбелязва, че всяко по-нататъшно изявление за руската инвазия в Украйна ще постави него и семейството му, както и Абрамович и неговото семейство, в „голяма лична опасност“.

Западните правителства наложиха санкции на много хора и бизнеси заради предполагаеми връзки с руския президент Владимир Путин и руското правителство. Великобритания е санкционирала около 1600 души, включително Абрамович, който има замразени активи на стойност над 18 милиарда паунда.

Адвокат на Юджийн Швидлер заяви, че клиентът му няма връзка с Путин и политиката на Русия и че за последен път е бил в Русия на погребението на Борис Елцин през 2007 г.

Според Форин офис обаче връзката на Швидлер с Абрамович, който се е възползвал финансово от подкрепата за режима на Путин, е достатъчно основание за санкции.

Адвокат на милиардера даде друго обяснение на ситуацията: Форин офис смята, че санкциите срещу Швидлер може да го накарат да окаже натиск върху Абрамович да насърчи президента Путин да спре или да ограничи войната в Украйна, заяви адвокат Джеймс Иди.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани