Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съвместното закупуване на боеприпаси ще се изпълни за 8 години

[post-views]
Тодор Тагарев: Говорихме за ускореното изграждане на регионален хъб за ремонт на машините „Страйкър“

Фокусът е върху договорите за 155 мм снаряди

Миналата седмица правителството одобри проект на споразумение за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси между 29 държави, включително и България, както и с Европейската агенция по отбрана (ЕАО). Наличието на боеприпаси, както и свързаните с тях запаси, се признават от държавите членки на Европейския съюз като критичен оперативен дефицит, пояснява министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на правителственото заседание. Това, уточнява той, се отразява на готовността на въоръжените сили на държавите членки и на способността им да изпълняват своите мисии. Прогнозира се, че съвместното закупуване на боеприпаси може да доведе до значителни икономии на разходи.

Проектът се отнася до различните видове боеприпаси, включително техните компоненти, като например боеприпаси за танкове, артилерия, минохвъргачки, автоматични оръдия, малки оръжия, противотанкови боеприпаси, посочва министър Тагарев. Той ще се реализира като категория „Б“ в рамките на ЕАО и ще бъде с продължителност най-малко 8 години. В неговите рамки е предвидено сключването на отделни конкретни рамкови договори (споразумения) за придобиването на 6 категории боеприпаси: танкови боеприпаси – 120 мм; боеприпаси за голямокалибрени артилерийски системи – 155 мм; боеприпаси за минохвъргачки – три различни калибъра; боеприпаси за автоматични оръжейни системи – четири различни калибъра; малокалибрени боеприпаси – пет различни калибъра и противотанкови боеприпаси.

Предвид ситуацията в Украйна на този етап фокусът е поставен на приоритетно сключване на рамкови договори (споразумения) за придобиване на 155 мм боеприпаси. Рамковите договори за останалите 5 категории ще се подготвят и стартират до края на 2023 г. или в началото на 2024 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани