Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наземни роботи действат успешно по коварни терени

[post-views]
Наземни роботи действат  успешно по коварни терени

В Естония завършиха изпитанията на първите по рода си наземни роботи за подпомагане на сухопътните войски на бойното поле, наречени „Темида“. Изпитанията включваха изискване за автономност, планиране на маршрута, движение от точка до точка и избягване на препятствия в силно пресечен и с коварни изненади терен. Изпитанията бяха проведени от Естонската военна академия. Те преминаха под надзора на екип от експерти по отбрана и автономни системи от Финландия, Германия, Холандия, Норвегия, Швеция и Великобритания.

В продължение на два дни машините от интелигентната наземна система „Темида“ премина строги тестове в централната тренировъчна зона на естонските отбранителни сили. През това време експерти от различни държави внимателно проучваха възможността на системата да се движи автономно, изпълнявайки сценарии с много предизвикателства. Тестовете включваха навигация по различни терени, коварни черни пътища, тесни горски пътеки, обширни полета със и без гъста растителност, и горски масиви с различна плътност. Целта беше машините да завършат три ежедневни сценария, които варираха от лесни до много тежки, в интервал от 20 минути.
Тези изпитания на автономията на системата „Темида“ се очакваха от експертите с голям интерес отдавна. В тестовете участваха 11 разработчици, специализирани в роботизирани автономни системи от девет държави, както и военни наблюдатели от близо 20 страни.
За да бъдат развърнати в оперативни сценарии, в реалистична бойна обстановка, машините се нуждаят от много по-голяма здравина. Те трябва да издържат с месеци сред дивата природа. Най-големите предизвикателства пред тях са свързани с възприемането на околната среда и точната локализация. В момента машините притежават сензори, които осигуряват видимост на дълги разстояния през деня и нощта, за да идентифицират и избягват обекти. Технологията все още има недостатъци, които включват неравномерно представяне при дъжд, сняг или мъгла, освен това тя може да бъде заблудена от прах и гъста растителност.
В крайна сметка обаче експертите са доволни от резултатите от тазгодишните тестове, защото машините са показали способности да се придвижват през изключително сложна среда, преодолявайки дори най-гъсто залесени райони. Работата по този международен проект започна в края на 2020 г., с бюджет от 39 млн. долара и включваше 13 организации от седем европейски държави.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани