Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Моят фокус е качеството на живота на хората, увери социалният министър Иванка Шалапатова

[post-views]
Министър Шалапатова: Още този месец засегнатите от наводненията ще получат финансова помощ

Моят фокус е качеството на живота на хората, разгръщането на пълния потенциал на човека. Това заяви в ефира на Нова Телевизия социалният министър Иванка Шалапатова. Тя коментира, че у нас остава тревожен фактът за бедността, особено за детската бедност.

България е една от първите страни, която стартира програма по Европейската гаранция за детето, за да направим всичко възможно да намалим детската бедност и да не позволим децата да живеят в бедност. Ако човек още от детството си живее в лишения и без достъп от качествени услуги, реално се лишаваме от възможността този човешки капитал да бъде разгърнат, каза Шалапатова.

Като част от промените за подобряване на социалната политика министърът посочи смяната на директора на Агенцията по заетостта. На въпрос на пропуските, констатирани в работата на ведомството, Шалапатова отбеляза, че се търсят възможности за решаването на всички системни проблеми по отношение на пазара на труда. По думите ѝ така е ръководена агенцията, че се пропуска възможността активните хора между 25-64 години да участват в обучение и образование и да придобиват компетенции. 

Относно втората промяна – смяната на ръководителя на Агенцията за социално подпомагане, Шалапатова подчерта, че целта ѝ е да се намират решения за подобряване на удовлетвореността и мотивацията на социалните работници и за удовлетворение на хората от социалната услуга.

По повод разговорите за бюджета за тази година със социалните партньори, министърът каза, че е защитила бюджета на Държавното обществено осигуряване, „бюджетните възможности“-  такива, каквито са предложени. Шалапатова посочи, че депутати имат предложения за увеличаване на възнаграждения или промяна на обезщетенията за гражданите. Според нея бюджетът дава гаранциите за всички обезщетения. Министърът напомни за увеличението на пенсиите и за обвързването на социалните плащания с линията на бедност.

Гаранциите са първо за всички обезщетения, които са заложени в бюджета за Държавното обществено осигуряване – увеличението на пенсиите с 12%, което на този етап смятаме, че е една добра новина за всички пенсионери, коментира Шалапатова. На уточняващ въпрос дали това ще е със задна дата, министърът каза: Пенсиите ще бъдат от средата на годината, по-скоро част от обезщетенията, които са заложени за отглеждане на дете, могат да бъдат изплатени и има такава подготовка, стига да мине бюджетът.

Тази година в нашето министерство има увеличение с 235 милиона лева за всички социални плащания, коментира още Шалапатова.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани