Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания на кръстопът – ще успее ли десницата да сформира правителство?

[post-views]
Испания пое командването на военноморските сили на НАТО

Ще успее ли десницата да вземе властта в Испания. Това е основният въпрос след предсрочните парламентарни избори в страната. Независимо, че вотът беше спечелен от опозиционната Народна партия, за да управлява лидерът й Алберто Фейхоо ще трябва да търси широка коалиция.

Прогнозите, че следващото правителство в Испания ще е оглавено от десницата не се оправдаха, след лошото представяне на крайно-дясната VOХ, считана за естествен политически съюзник на испанската Народна партия. Според предварителни резултати от вота двете формации ще имат 169 депутатски места от необходими 176 за да имат работещо парламентарно мнозинство. Независимо от това лидерът на испанската десница заяви, че е готов да влезе в преговори за създаването на редовно правителство.

Алберто Фейхоо – лидер на испанската народна партия:

„Аз изрично поисках от Социалистическата партия и от останалите политически сили да не блокират отново създаването на правителство в Испания. Искам да повторя, че никога до сега действащ министър председател на страната не е оставал на поста, след като е загубил изборите.

Шансовете на левия блок да задържи властта си също са малки, след като начело със Социалистическата партия на премиера Педро Санчес ще има общо 153 депутата.  Според анализатори развръзката на създалата патова ситуация може да дойде от Каталунската партия за независимост „Заедно за Каталуния“ на лидера й в изгнание Карлес Пучдемон. Подобна вероятност остава малка, след като сепаратистите обявиха, че биха подкрепили правителството, което ще им гарантира провеждането на нов референдум за независимост на Каталуния. Припомням, че до предсрочни парламентарни избори в Испания се стигна, след лошото представяне на левите партии на местните избори, което принуди премиерът Педро Санчес да поиска вот на доверие от избирателите, но за сега изглежда, че решението му може да вкара страната в тежка политическа криза.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани