Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът на Израел прие ключов за спорната съдебна реформа закон

[post-views]
Парламентът на Израел прие ключов за спорната съдебна реформа закон

Преди гласуването лидерите на протестите заявиха, че хиляди доброволци-резервисти няма да се явят на служба, ако реформата бъде приета

Парламентът на Израел прие ключов за спорната съдебна реформа закон. В знак на протест депутатите от опозицията напуснаха пленарната зала и текстът беше приет в 120-местния Кнесет с 64 гласа „за“ и нито един против. Законът ограничава правомощията на Върховния съд да отменя решения, взети от правителството и от отделни министри.

Под оглушителните звуци на десетки хиляди протестиращи пред Кнесета започна обсъждането на проектозакона на националистическо-религиозното правителство на Нетаняху. Според критиците разпоредбите на закона са заплаха за израелската демокрация.

Протестиращи се оковаха с вериги пред парламента, докато президентът Ицхак Херцог опитваше да постигне компромис в последната минута. „Невъзможно е да се постигне споразумение, правителството иска да доведе Израел до разпад“, заяви след преговорите Яир Лапид, лидер на центристката партия „Има бъдеще“.

Протестите в цялата страна засегнаха бизнеса и банковия сектор, което увеличи натиска върху премиера Бенямин Нетаняху. Той днес беше изписан от болницата след две нощи там и му беше поставен пейсмейкър.

Ситуацията доведе до криза и в армията. Лидерите на протестите заявиха, че хиляди доброволци-резервисти няма да се явят на служба, ако реформата бъде гласувана. Бивши висши служители предупредиха, че боеготовността на Израел може да бъде сериозно застрашена.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани