Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН заяви, че украинските военнопленници в Донецка област не са убити при ракетен обстрел, както твърди Русия

[post-views]
Русия блокира декларацията от конференцията на ООН за ядрено разоръжаване

Ръководителят на Върховния комисариат на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова да бъде поета отговорност за смъртта на най-малко 50 украински военнопленници миналата година при експлозия в затвор в Донецка област. Тюрк отхвърли твърдението на Москва, че те са били убити при ракетен обстрел, предаде Ройтерс.

Военнопленниците, държани в контролиран от Русия затвор в Оленовка, в източната част на Донецка област, загинаха при експлозия на 28-29 юли 2022 година. Видеокадри на руски медии от непотвърден източник показаха опожарени останки от затвора и овъглени тела.

Руското министерство на отбраната тогава заяви, че причината е ракетен удар с произведена в САЩ ракета „Хаймарс“, предоставена на Украйна. Киев, който често повдига въпроса за инцидента, твърди, че Русия е предизвикала експлозията в затвора в Оленовка, за да прикрие лошото третиране на украинските военнопленници, държани в него.

Руското министерство на отбраната не е отговорило още на изпратеното по електронна поща искане за коментар. Москва и преди е отричала, че се отнася лошо с военнопленниците, отбелязва Ройтерс.

„Военнопленниците, които бяха ранени или загинаха в Оленовка, както и членовете на техните семейства заслужават истината да бъде разкрита, а отговорните за нарушенията на международното право трябва да бъдат подведени под отговорност“, каза в изявление за журналисти върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Върховният комисариат на ООН по правата на човека, който съобщи, че е провел обширни интервюта с оцелелите и е анализирал допълнителна информация, добави, че инцидентът „не е причинен от ракета „Хаймарс“. Правозащитният орган на световната организация заяви, че не е била установена причината за експлозията, но ООН ще продължи да следи инцидента.

Русия не е удовлетворила исканията за достъп до териториите на Украйна, които се намират под временен руски контрол, нито е предоставила задоволителни гаранции за сигурност за посещение на място, се казва още в изявлението.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани