Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството на Обединеното кралство не се справя със заплахата от „Вагнер“, се казва в доклад на британския парламент

[post-views]
Евакураха около 200 души в лондонския Олимпийски парк след инцидент с изтичане на хлор

Великобритания подценява опасността, която частната военна компания „Вагнер“ създава, а наложените срещу нея санкции към момента са „крайно недостатъчни“, се казва в доклад на комисията по външни работи към британския парламент, предаде ДПА.

Авторите на доклада посочват, че досега правителството не се е отнесло сериозно към опасността от „Вагнер“ и други наемнически компании и призовават организацията на Евгений Пригожин да бъде обявена за терористична.

Комисията за първи път използва открити източници за разследване и назовава поименно физически лица и компании, свързани с „Вагнер“. Освен това в доклада от 82 страници са включени и свидетелски показания на бивш високопоставени наемник, отбелязва ДПА. 

Бъдещето на „Вагнер“ остава несигурно след краткотрайния бунт на наемниците срещу руските власти. Но британската комисия предупреждава, че наемническата групировка е „високоефективна“ в това да се реорганизира и че все още представлява „сериозна заплаха за националната сигурност на Обединеното кралство и съюзниците му“.

Авторите на доклада призовават правителството „да действа по-бързо и по-твърдо“ и да наложи санкции срещу физически лица, свързани с по-широката мрежа на „Вагнер“, както и да предприеме спешни мерки за подобряване на разузнавателните дейности, свързани с наемническата компания.

Някои министри от британския кабинет в момента проявяват „забележителна  самонадеяност“ към „засилващата се практика“ частни военни компании да бъдат използвани за „злонамерени цели“.

Председателката на комисията Алисия Кърнс заяви, че от създаването на „Вагнер“ преди 10 години досега британското правителство не е развило последователна стратегия и не е положило значителни усилия да се справи с наемническата групировка. По думите ѝ това е позволило на компанията на Пригожин да се разрасне, да разпространи пипалата си дълбоко в Африка и започне да експлоатира държави, които са поставени на колене от конфликти и нестабилност.

Междупартийната комисия изразява особена загриженост от „значителния пропуск“, че „Вагнер“ се разглежда предимно през призмата на Европа, предвид факта, че през последното десетилетие компанията е провела военни операции в поне седем държави, сред които Украйна, Сирия, Судан, Либия и Мали.

„Много е жалко, че едва в началото на миналата година правителството започна да инвестира по-големи ресурси в проучването на мрежата на „Вагнер“, казват авторите на доклада.

„Поради това правителството е по-малко подготвено да реагира на еволюцията на мрежата“, предупреждават те.

Комисията заключава, че британското правителство страда от „фундаментална липса на знание и на политики“ по отношение на опасните частни военни групировки от типа на „Вагнер“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани