Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След Гърция и Италия горските пожари из цяла Южна Европа

[post-views]
Вертолет от състава на ВВС се включва в гасенето на голям горски пожар в Пазарджишко

Горските пожари продължават да вземат жертви в Гърция и Италия, като кризата е на път да прерасне в бедствие с регионални мащаби. Съобщения за активни огнища вече идват от Хърватия, Португалия и Турция, като тежка остава ситуацията в Алжир и Тунис.

Изглежда горещата вълна заляла големи части на Средиземноморието и Южна Европа няма да отмине скоро, като температурите продължава да държат високи нива, което затруднява операциите на огнеборците.

Най-тежка остава ситуацията на гръцкия остров Родос, където пожарите не стихват от седмица, а през деня властите обявиха извънредно положение там. Подобна е ситуацията и на другите два туристически острова Корфу и Евиа, които също са в плен на огнената стихия. Заради горещините гръцките власти поставиха шест от 13 окръга на страната под най-високата тревога от опасност за горски пожари.

През деня стихията взе поредната си жертва. Ден след смъртта на двама пилоти, беше потвърдена и тази на възрастен човек.

Критична остава ситуация и на италианския остров Сицилия, където пожарникарите се борят с голям горски пожар край град Палермо. Пожар вече бушува и в област Пулия на полуостров Гаргано. През деня властите съобщиха, че са открили телата на трима души. Като предпазна мярка на много места е обявена частична евакуация.

През деня съобщения за пожари дойдоха и от една от перлите на хърватския туризъм град Дубровник.

Португалия също се бори с активно огнище, както и Турция.

За сега най-смъртоносни остават горските пожари в Алжир, където вчера загинаха най-малко 34 души, като Тунис също остава в капан на огнения ад.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани