Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хибридната атака по източната граница на Полша продължава, каза премиерът Моравецки

[post-views]
Полша обвини Русия и Беларус в хакерски атаки

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че хибридната атака на границата на Полша с Беларус продължава вече две години, предаде новинарската агенция ПАП.

По време на днешното си посещение в Сутно на полско-беларуската граница той каза на брифинг, че само от началото на тази година е имало над 16 000 опита на нелегални имигранти да влязат в Полша от Беларус.

„Това не е шега, това не са няколко незаконни опита за пресичане на тази граница, това е планирана акция на белоруското КГБ, руската ФСС… от нашите руски и беларуски врагове, които искат да разрушат нашия мир и ред, “, каза Моравецки.

„Повече от две години Полша преживява атака, която ние наричаме хибридна атака, на нашата източна граница“, добави той.

Според Моравецки „това е ясен сигнал какво щеше да се случи тук, на нашата източна граница, ако не я бяхме осигурили“.

Той каза, че хибридната атака и изкуствено предизвиканата миграционна криза на границата с Беларус е „прелюдия“ към войната на Русия срещу Украйна.

„Имаме работа с криза на сигурността, причинена от Русия… Десетки хиляди мигранти трябваше да следват този маршрут на запад, някои от тях трябваше да останат в Полша“, каза Моравецки.

„Полша трябваше да се срути като къщичка от карти“, каза премиерът.

Моравецки говори и за „нова заплаха, появила се на полската граница“, визирайки частите на така наречената група „Вагнер“, разположени в Беларус.

„Групировката „Вагнер“ са изключително опасни наемници, безмилостни и безскрупулни. Те показаха в Африка, Украйна и Близкия изток как се държат, какви военни престъпления извършват, какво са способни да правят на териториите, където се появяват“, каза той.

Според Моравецки, ако не беше работата на офицери и войници, защитаващи полската граница, и мерките, които правителството е предприело за нейното укрепване, „щяхме да видим групата „Вагнер“ във Варшава след два часа“.

През 2021 г. Полша изпита засилен миграционен натиск на границата си с Беларус с хиляди мигранти, които се опитваха да влязат в страната. Варшава обвини за кризата беларуското правителство, заявявайки, че превозва мигранти от Близкия изток и Африка с фалшивото обещание за лесен достъп до ЕС.

Според полски служители хибридната атака от Беларус е била подготвена съвместно с руските тайни служби.

Заради кризата Полша издигна ограда по границата си с Беларус и по-късно реши да я надгради с електронно оборудване за наблюдение, включително камери за видеонаблюдение и системи за нощно виждане.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани