Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония приветства размразяването на отношенията с Южна Корея, но даде мрачна оценка на ситуацията около сигурността в региона

[post-views]
Japen

Япония приветства разведряването на отношенията с Южна Корея в публикуваната си днес Бяла книга с актуалния анализ на заплахите за националната сигурност, предаде Ройтерс.

Документът обаче съдържа мрачна и оценка на заплахите, свързани с териториалните амбиции на Китай и партньорството му с Русия и Северна Корея.

Необходимостта от съюз между Япония и Южна Корея нараства успоредно с все по-големите трудности, които възникват пред Токио, се посочва в анализа.

Япония е заобиколена от съперници, които разполагат с ядрени оръжия, и трябва да се справя със засилващите се китайски военни маневри около Тайван и спорните острови в Източнокитайско море, както и с нарастващите заплахи от севернокорейската програма за балистични ракети. Ситуацията с регионалната сигурност се влошава и от войната в Украйна, пишат авторите на ежегодно публикуваната Бяла книга.

Общите предизвикателства помогнаха на Япония и Южна Корея да подобрят отношенията си, влошени от споровете около исканията на Сеул за изплащане на компенсации на жени, които са били принуждавани да работят в японски публични домове, както и на други корейци, полагали принудителен труд по време на Втората световна война. 

През май японският премиер Фумио Кишида се срещна с южнокорейския президент Юн Сук-йол в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, като Юн оцени положително изразеното от Токио съчувствие към корейците, пострадали по време на японското колониално управление. 

Следващия месец двамата лидери ще участват в тристранна среща с президента Джо Байдън в САЩ, която може да затвърди още повече затоплянето на отношенията между Япония и Южна Корея.

В доклада се посочва и че Япония се стреми да развива по-тесни връзки с НАТО и с държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

През декември Япония обяви план за удвояване на разходите за отбрана през следващите пет години, припомня Ройтерс. Министерството на отбраната иска да се сдобие с нови оръжия, включително ракети с по-голям обсег.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани