Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Превратът в Нигер: Хунтата официално завзе властта в страната

[post-views]
Нигерийската армия уби десетки джихадисти в северната част на страната

Генерал Абдурахман Чиана се обяви за новия лидер на Нигер, ден като силите му извършиха преврат срещу демократично избрания президент Мохамед Базум. Пучът беше осъден от международната общност, която призова за незабавното освобождаване на 64-годишни политик и възстановяването на конституционния ред.

Надеждите, че богата на природни ресурси западно африканска държава Нигер ще загърби изпълненото си с насилие минало се изпариха след преврата, коментира британската агенция Би Би Си. Това, което е известно е, че отстраненият президент Мохамед Базум е в добро здраве и се намира в президентския си дворец, след като беше задържан от личната си охрана.

Повечето международни и регионални организации, като Африканския съюз, Западно африканския  блок, ЕС и ООН категорично осъдиха случващото се в Нигер и отново призоваха за незабавното възстанови конституционния ред в страната.

Подобен Апел дойде и от руската страната, като единство собственикът на частната руска военна компания Евгени Пригожин обяви, че приветства пуча и го определи като триумф.

В рамките на няколко години това е третият военен преврат в района на Западна Африка, след тези в  Мали през 2020г и този в Буркина Фасо през 2022.

Общото между тях е, че новите управляващи малко след като взеха властта прекъсната връзките си Запада за сметка на тези с Русия, в частност руската военна компания Вагнер, която от години задълбочава да развива бизнеса си в държавите от Централна и Западна Африка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани