Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сеймът одобри спорен закон, засягащ руското влияние в Полша

[post-views]
Полша и Балтийските републики призовават ЕС за отбранителна линия по границата с Русия и Беларус

Законодателите от Сейма – долната камара на полския парламент, одобриха днес изменен, но предизвикващ разногласия закон, засягащ руското влияние в страната, предаде Асошиейтед прес.

Има опасения, че  законопроектът е насочен срещу опозицията. Той е обект на критики от страна на САЩ и Европейския съюз, отбелязва световната агенция.

Законът бе предложен през май от управляващата дясна партия „Право и справедливост“ (ПиС) и според критиците е насочен главно срещу опозиционния лидер и бивш премиер Доналд Туск в контекста на предстоящите тази есен парламентарни избори. След вълна от критики президентът Анджей Дуда предложи в законопроекта да се нанесат поправки, за да бъде смекчен тонът му.

Долната камара на Националното събрание – Сеймът, гласува с 235:214 гласа, при четирима въздържали се, да отхвърли ветото на Сената (горната камара) върху проектозакона, изменен от Дуда. Сега остава само президентът на Полша да го подпише, за да влезе в сила.

Измененият законопроект изисква  свикването на комисията, която да провери дали между 2007 г. и 2022 г. политици са взимали решения под руско влияние, което би застрашило националната сигурност. По думите на Дуда този закон ще е от полза на прозрачността и е нужен, за да се попречи в бъдеще на Русия да влияе на стабилността на Полша.

Варшава подкрепя съседна Украйна в борбата й срещу пълномащабното нашествие на Русия, като осигурява оръжие, хуманитарна помощ и политическа подкрепа за Киев. Това предизвика остри коментари от страна на Москва.

Предишният, по-строг вариант на закона е в сила в момента, но членовете на изискваната от него комисия все още не са избрани.

Когато влезе в сила, измененият закон ще създаде комисия от експерти, които ще разследват руското влияние в Полша и ще назоват политици, за които се предполага, че са го прокарвали. Съответно на тези политици ще бъде забранено да заемат обществени длъжности.

Kритиците обаче твърдят, че законът е насочен основно срещу Туск (лидер на партията „Гражданска платформа“ – бел. ред.), който е бил и висш представител на Европейския съюз. Управляващата партия ПиС го обвинява, че е бил настроен прекалено приятелски към Русия и президента Владимир Путин в качеството си на премиер на Полша в периода 2007-2014 г. и е сключил договори за доставка на газ, които са изгодни за Москва, преди да замине за Брюксел и да заеме поста на председател на Европейския съвет между 2014 г. и 2019 г.

Лидерът на ПиС Ярослав Качински и Туск са отколешни политически съперници.

Според критиците законът нарушава конституцията на Полша и може да възпрепятства опонентите на правителството да заемат обществени постове, като има отрицателен ефект върху тяхното законно участие в обществения живот, особено що се касае до парламентарните избори по-късно тази година.

Измененията на Дуда, който има докторат по право, позволяват решенията на назначената комисия да бъдат обжалвани в съда.

Държавният департамент на САЩ и органите на ЕС отправиха сериозни критики към закона в първата му версия и изразиха безпокойство относно демокрацията в Полша. Съставеният от 27 държави ЕС, в който Полша влезе през 2004 г., също заплаши, че ще предприеме мерки, ако стане ясно, че един такъв закон ще подкопае устоите на демокрацията.

Когато Дуда предложи измененията миналия месец, той отстъпи отчасти пред критиците и изпрати законопроекта в Конституционния съд за преразглеждане, за да е налице съответствие с върховенството на закона. Заключението все още се очаква.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани