Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинската армия си върна стратегическо село в Донецка област

[post-views]
САЩ и ЕС няма да признаят референдуми в Украйна за присъединяване към Русия

Украинската армия с нов значим пробив на източния фронт. Командването в Киев съобщи, че националните сили за отбрана са си върнали контрола над село Старомайорское в Донецка област. Новината съвпадна със твърденията на американски високопоставен и военни, че украинската контра-офанзива е навлязла в нова по-активна фаза.

Украинската армия освободи село Старомайорское написа президентът Володимир Зеленски в профила си в социалната мрежа „Телеграм“. Той публикува и кадри с украински войници, които позират с украинското знаме пред камерата. Във него военните посочват, че селото е освободено след тежки престрелки и под постоянен артилерийски обстрел, като в момента протича операция по прочистването му. Новината за първия по сериозен успех на фронта съвпадна с твърденията на американските военни, че украинската контраофанзива е преминала в по-активна фаза. Сигнал за това дойде и от руския президент Владимир Путин, който призна за все по-масираните украинските атаки, но посочи, че всичките са били отблъснати.

От алтернативните източници на информация, каквито често се явяват руските военни блогъри обаче става ясно, че украинската армия е успяла да влезе в Старомайорское. Това според тях означава, че руското командване може да загуби ключов преден пост на фронтовата линия, а силите на Киев да забият клин в руската защита.

Освен на югоизток, украинската армия продължава да напредва в околностите на град Бахмут, като в същото време отблъсква опитите на врага да пробие фронта при градове Лиман и Купянск в източната Харковска област. Това съобщи през деня украинският заместник министър на отбраната Ханна Маляр.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани