Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия се опасява от риск от шпионаж заради студенти, обучаващи се по китайски държавни стипендии

[post-views]
Обвиниха в шпионаж турски политик от опозицията

Германският образователен министър Бетина Щарк-Вацингер изрази опасения от потенциален риск от шпионаж, свързан със студенти, обучаващи се по китайски държавни стипендии в учебни заведения в Германия, предаде ДПА.

Щарк-Вацингер заяви, че изследователските институти и университетите имат за задължение да се пазят от шпионаж при приема на студенти, обучаващи се по стипендиантски програми на китайската държава.

„Китай все повече се превръща в конкурент и системен протвиник в научно-изследователската област“, каза министърът пред изданията от Баварската медийна група (медийна група, обединяваща около 60 издания).

Тя похвали подхода на баварския университет „Фридрих Александър“, който от 1 юни спря да приема студенти, издържани само и единствено от Китайския съвет за стипендии.

Според „Фридрих Александър“ съветът обикновено изпраща притежатели на стипендии за докторантури. Предприетата от вуза мярка обаче не важи за хората в заварено положение и те ще могат да продължат да пишат докторските си тези.

Университът поясни, че следва предписания, издадени при проверка от Федералната служба по икономическите въпроси и контрола върху износа (БАФА), която следи за спазването на ограниченията върху износа на секретни стоки, софтуер и технологии, особено на такива с военно приложение.

Сдружението на германските университети междувременно призова за по-диференциран подход по въпроса.

„Всеки университет сам трябва да решава“, каза ръководителят ѝ Хуберт Детмер. „Ако има конкретни подозрения в шпионаж, подобна мярка за спиране на приема вероятно е оправдана. Но аз лично имам проблем с въвеждането на пълни забрани за прием.“

Най-малкото трябва да бъде направена оценка дали предметът на дадена изследвателска дейност засяга интересите на националната сигурност, каза той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани