Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предстои националната сертификация на Морска тактическа група за специални операции

[post-views]
Предстои националната сертификация на Морска тактическа група за специални операции

– Г-н капитан II ранг, как върви изпълнението на задачите, заложени в годишния план за бойна подготовка на Дивизиона?
– Подготовката на Дивизиона за морски специални операции е насочена към изграждане, поддържане и усъвършенстване на неконвенционални тактики за изпълнение на трите основни мисии на Силите за специални операции (ССО) съгласно доктриналната база на НАТО – специално разузнаване и наблюдение, директни акции и военно подпомагане на партньорски сили, но с приоритетно използване в морска, речна среда и в крайбрежната зона. Българските бойни плувци имат сходна методика за обучение с тази на чуждестранните морски командоси, но тя се различава в мащаба. Логично е държавите с по-мощна от нашата икономика да имат по-развита система за подготовка на командоси, но те имат и по-високо ниво на амбиция за такъв род сили. Въпреки всичко ние поддържаме добро ниво на способности за морски специални операции. Основните задачи по подготовката ни през годината са насочени на първо място към това бойните плувци да усъвършенстват уменията си под и над вода, т.е. да са добри леководолази и да управляват умело бързоходни моторни лодки и средства за подводно придвижване при прости и по-сложни условия. Те трябва да се чувстват във водата така, все едно са на сушата, независимо от сезона и в коя част на денонощието са в нея. Стрелбата и тактиката на малките подразделения са два други много важни елемента в нашата подготовка – провеждат се занятия на открити и ограничени пространства както в планинско-гориста местност, така и в крайбрежната зона и на море (морска платформа), като търсеният ефект е повишаване на психофизическата дееспособност при различна обстановка. Планирано е достатъчно време за поддържане на уменията за десантиране от самолет и вертолет с парашутни и въжени десантни системи. Усъвършенстваме и уменията си за взривни дейности под вода и на суша. До момента сме повишили натренираността по всеки от изброените елементи и тествахме достигнатото ниво в проведеното наскоро тактическо учение на дивизиона – „Морска стрела 2023-1”, в рамките на КЩУ на ВМС с войски за реално действие „Морски щит 2023”. Постигнатите резултати ни дават основания за самочувствие, че сме конкурентни на сродни чуждестранни формирования.

– Как се усъвършенства взаимодействието на Дивизиона с други формирования на ВМС (Флотилията бойни и спомагателни кораби – ФБСК, Военноморската вертолетна авиобаза, Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители)?
– Естеството на задачите на бойните плувци е такова, че то изисква по-трудоемка и времеемка подготовка в сравнение със Сухопътните специални сили. В тази връзка е целесъобразно нашето формирование да бъде органически свързано с ВМС. За да се изграждат способности за морски специални операции, мястото ни е в състава на Флота. По този начин се случват нещата в редица страни от НАТО. Национална отговорност е каква да бъде българската структура на Силите за специални операции. Разбира се, задължително трябва да се съобразим с ролята, функциите и отговорностите на Съвместното командване на специалните операции, за да се намери точната формула за взаимодействие между него и Командването на ВМС по въпросите на изграждането на способности за морски специални операции и използването на Морските специални сили в мирно време и при кризи.
Едно от основните изисквания в НАТО към формированията Морски специални сили е те да са способни да действат на брега, но да са базирани на морски платформи, а не в предна оперативна база на сушата. Дивизионът често отработва с ФБСК взаимодействие с платформи, които имат възможности да са плаваща база. Новостроящите се фрегати на ВМС ще предоставят повече възможности за поддръжка на Дивизиона за морски специални операции от море – вертолет с палубно базиране, места за допълнителни бързоходни лодки с по-големи габарити и контейнер с мисийно оборудване. С вертолетната авиобаза непрекъснато подобряваме авиационната поддръжка на формированието и обмисляме идеи за нейното усъвършенстване – например провеждането на стрелба с автомат и снайперова пушка на море и суша от борда на вертолет. Може да се каже, че авиобаза „Чайка“ в голяма степен изпълнява задачи в наш интерес, съобразно съюзните критерии за въздушна поддръжка на специалните операции по отношение на десантиране, осигуряване на огнево прикритие и евакуация. Традиционно добро е нашето взаимодействие и със специализирани държавни структури като Дирекция „Специални операции и борба с тероризма” – МВР, и Сектор „Специални тактически действия”– ОД на МВР във Варна, което е изключително важно от гледна точка на провеждането в случаи на необходимост на междуведомствени операции в националните морски пространства в изпълнение на Националния план за противодействие на тероризма. А така също и за реакция и при различни видове кризисни ситуации в мирно време.

– Налага ли актуалната военно-политическа ситуация в региона някакви корекции в подготовката на специализираните подразделения в рамките на Дивизиона?
– Несъмнено войната в Украйна промени разбиранията във военното дело и преобърна много стереотипи. Например полевата артилерия от старомодна, днес отново е Царицата на фронта. Не трябва да забравяме и войната в Нагорни Карабах, която беше само преди 3 години. От публично достъпната информация става ясно, че участието на ССО в тези два конфликта е значително. Основните им задачи са разузнаване на бойното пространство, целеуказване и въздействие върху цели, подаване на линиите за комуникация, психологически операции и подготовка на съпротивителни формирования за действия в тила на противостоящите сили както на сушата, така и в крайбрежната зона и морските пространства. Такива всъщност са били традиционните задачи на Специалните сили от Втората световна война насам, когато е бойното им кръщение. Разликите между обаче се дължат основно на внедрените в тези две войни адаптивни системи за командване, управление, комуникации и разузнаване и интегрирането в боя на различни образци безпилотни системи, което в крайна сметка увеличи многократно желаните ефекти от действията на ССО.
Задължително трябва да извлечем съответните поуки от войната в Украйна за използването на ССО. Те ще допринесат за доизграждането на способности от българските Сухопътни и Морски специални сили и за цялостната визия за използването им в операциите. Притеснително е широкото използване на наемници в конфликта в Украйна, които след участието си във войната лесно биха могли да генерират допълнителни заплахи за региона и в частност за българското Черноморие. Нещо, което допълнително правим във всекидневието, е да повишим бдителността си за миноподобни обекти и замърсяване в крайбрежната зона. Наблюдаваме и районите, в които провеждаме занятия по бойна подготовка за всякакви други съмнителни обстоятелства.

– Кои са предстоящите задачи, към които са насочени усилията на командването на Дивизиона?
– Основните усилия на командването на Дивизиона са насочени към постигане на дългосрочните цели за модернизация на формированието. Длъжен съм да кажа, че формированието в последните години се развива добре и в количествено, и в качествено отношение. Имаше известно изоставане спрямо колегите ни в НАТО, но към момента категорично мога да заявя, че то е преодоляно и бойните ни плувци днес поддържат в голяма степен на конкурентно ниво специфични бойни способности за морски специални операции – прехвърляне и евакуация по море и въздух по различни способи, специални действия в крайбрежната зона, взаимодействие и поддръжка от и на корабни платформи и вертолети от морската авиация. Това се дължи главно на усилията на личния състав на Дивизиона за морски специални операции и на ръководната роля на Командването на ВМС. Ремонтиран е сградният фонд, изградени са нови елементи от учебно-материалната база, в т.ч. стрелбище за стрелба на къси и пределно къси разстояния, полигон за тактически действия в затворени пространства. Мисли се и върху модернизация на гарнизонното стрелбище във Варна. Имаме нова организационна структура, съвместима с аналогични формирования в НАТО, в т.ч. и със СКСО. Актуализират се изискванията към индивидуалното и колективното оборудване. По различни финансови програми са доставени много нови съвременни образци въоръжение, техника и системи, които са характерни за морските специални части – бързоходни лодки, различни типове водолазни снаряжения, тактическа екипировка, десантни системи, комуникационна техника, стрелково оръжие. Най-важната предстояща задача до края на годината е националната сертификация на Морска тактическа група за специални операции от състава на Дивизиона. Това ще се извърши по време на учението „Бриз 2023”, което за първи път от създаването си ще бъде през есента, а не през лятото. Бойните плувци ще бъдат сертифицирани по трите основни мисии на ССО на НАТО – специално разузнаване, директни действия и военно подпомагане, с акцент на тези действия в морските пространства и крайбрежната зона. Уверен съм, сертифицирането ще потвърди, че българските Морски специални сили поддържат способности съгласно стандартите на НАТО в областта на ССО. Но основното, разбира се, е, че ССО на България вече ще имат и боеготов морски елемент. А ВМС ще разширят спектъра на изпълняваните от тях задачи, като прибавят интегрирането на ССО в морските операции.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани