Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България изпраща бронирана техника на МВР в Украйна

[post-views]
България изпраща бронирана техника на МВР в Украйна

Със 148 гласа „за“ и 52 „против“ Народното събрание реши България да предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. Депутатите задължиха правителството да предприеме необходимите действия за изпълнение.
До гласуване на решението се стигна след няколкочасови дебати. Според МВР и вносителите от ГЕРБ–СДС, „Продължаваме промяната и Демократична България“ и ДПС техниката е стара и ненужна за изпълнение на задачи от Жандармерията. Става дума за 100 бронетранспортьора, които не били полезни и за охраната на границата. Били закупувани за предотвратяване на безредици по време на т. нар. Възродителен процес, макар че не стана съвсем ясно на колко години са. Тепърва предстои да се провери тяхното състояние, бе посочено и по време на заседанието на Комисията по отбрана в сряда.
Вносителите смятат, че машините ще помогнат на украинските въоръжени сили. Според опозицията в лицето на парламентарните групи на „Възраждане“ и „БСП за България“ подобна военнотехническа подкрепа няма да допринесе за възстановяване на мира. Техните представители не бяха убедени, че машините не могат да се ползват за нуждите на МВР и Въоръжените ни сили.
Тепърва ще се решават и логистичните задачи за транспортиране на техниката, което ще ангажира и структури на Министерството на отбраната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани