Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макс Верстапен недостижим и в Гран при на Белгия

[post-views]
Макс Ферстапен записа историческа 14-а победа в Гран при на Мексико от Формула 1

Макс Верстапен спечели осма поредна и общо десета победа от началото на сезона във Формула 1, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Белгия. Втори завърши неговият съотборник Серхио Перес. Последното място на подиума бе заето от Шарл Льоклер с Ферари.

Световният шампион стартира шести заради наказание, но това не му попречи да запише нов триумф. Още на старта той спечели две места, изпреварвайки Оскар Пиастри и Карлос Сайнц, които по-късно отпаднаха.

След като излезе на четвъртата позиция Верстапен имаше нужда от още пет обиколки, за да се справи с Люис Хамилтън в спора за третото място, а до средата на деветата той изпревари и Шарл Леклер в битката за втората позиция. Така пред него остана само съотборникът му Серхио Перес, който също беше елиминиран след първите си спирания в бокса.

Люис Хамилтън финишира четвърти. Британецът видя, че няма шанс за подиум и влезе за смяна на гуми. Товя му позволи да открадне от Вертапен бонус точката за най-бърза обиколка.

Фернандо Алонсо успя да стигне до петото място, а десетката допълниха Ръсел, Норис, Окон, Строл и Юки Цунода.

С успеха Макс вече има 314 точки, като разликата до Перес скочи до 125, след като мексиканецът е със 189. Алонсо остава трети със 149, но Хамилтън вече е съвсем близо със 148.

Състезанието на пистата „Спа“ беше последно преди лятната пауза, която продължава един месец. Следващата надпревара в календара е Гран при на Нидерландия на „Зандворт“ на 27 август.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани