Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атакуваха френското посолство в Нигер; Африканският съюз с ултиматум към хунтата

[post-views]
Атакуваха френското посолство в Нигер; Африканският съюз с ултиматум към хунтата

Продължава да се задълбочава кризата в Нигер след военния преврат в страната от края на миналата седмица. През деня страните от Западноафриканския съюз дадоха ултиматум на хунтата да възстанови демократично избраното правителство, докато симпатизанти на военните атакуваха френското посолство в столицата Ниамей.

15-членната Икономическа общност на Западноафриканските държави се събра на извънредно заседание, на което единодушно се обяви за незабавното възстановяване на конституционния ред в Нигер. Ако Хунтата не изпълни тези искания организацията е готова на репресивни мерки. От затваряне на границите на Нигер, прекратяване на комерсиалните полети и финансовите транзакции до замразяване на националните авоари и използването на военна сила.

За сега няма официален коментар от завзела властта в Нигер хунта, която миналата седмица свали от власт първия демократично избран президент в историята на страната Мохамед Базум.

Превратът в Нигер беше осъден и от ООН, ЕС, САЩ и Франция, като критиката на Париж беше интерпретирана от военните, като заплаха за френската военна интервенция. Очаквано това провокира масови протести, като привържениците на военните дори атакуваха френската дипломатическа мисия в столицата Ниамей. Като цяло хората са настроени срещу запада, като по време на последните демонстрации руските знамена стават все повече, а демонстрантите скандират хвалебствени лозунги за президента Владимир Путин. В рамките на няколко години това е третият преврат в Западна Африка, като през 2020г, военните взеха властта в Мали, а миналата в Буркина Фасо.

Общото между тях е, че новите власти прекъснаха отношенията си със Запада,  за сметка на по-тясното сътрудничество с Русия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани