Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС е готов да засили сътрудничеството си с Филипините в областта на морската сигурност, каза Фон дер Лайен на президента Маркос-младши

[post-views]
ЕС приветства представения от Байдън израелски план за спиране на огъня в Газа

ЕС е готов да засили сътрудничеството си с Филипините в областта на морската сигурност, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Фон дер Лайен, която пристигна снощи в тази страна в Югоизточна Азия – първата визита на председател на ЕК на архипелага от близо шест десетилетия, говори след среща с президента Фердинанд Маркос-младши в столицата Манила. Тя подчерта колко е важно Индо-тихоокеанският регион да бъде свободен и открит.

Председателката на Европейската комисия и президентът на Филипините обсъдиха на срещата си редица въпроси – от сигурността през търговията до изменението на климата.

„Готови сме да засилим сътрудничеството си с Филипините по въпроса за морската сигурност в региона чрез споделяне на информация, извършване на оценка на заплахите и повишаване на капацитета на вашата брегова охрана“, каза Фон дер Лайен на съвместна пресконференция с Маркос-младши.

Филипините са ключова точка от геополитическото съперничество между Съединените щати и Китай, като морската им територия включва част от Южнокитайско море – стратегически и богат на ресурси воден път, за който Пекин също претендира, отбелязва Ройтерс.

Днес Фон дер Лайен потвърди подкрепата на ЕС за международно арбитражно решение от 2016 г., което отхвърля китайските претенции. То е правнообвързващо и осигурява основата за мирното решаване на спорове, изтъкна председателката на ЕК.

Китай, заради чиито „агресивни действия“ в Южнокитайско море Филипините подадоха стотици дипломатически протести, обаче не признава въпросното решение, посочва Ройтерс.

„Един Индо-тихоокеански регион, свободен от заплахи за принуда, е ключов за стабилността ни като цяло, за нашия мир и за просперитета на хората“, каза Фон дер Лайен.

Председателят на органа на изпълнителната власт в Европейския съюз и президентът на Филипините обсъдиха също възобновяването на започналите през 2015 г., но спрени две години по-късно, преговори за сключване на двустранно споразумение за свободна търговия.

ЕС ще подкрепи борбата на тази страна в Югоизточна Азия срещу изменението на климата, каза още Фон дер Лайен.

Този въпрос е приоритет за президента Маркос-младши, който иска да повишидо 2030 г. дела на възобновяемите източници в енергийния микс на Филипините до 35 процента, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани