Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай ограничава износа на оборудване, свързано с дронове с голям обсег

[post-views]
Румъния: Падналият дрон не е опасен

Китай налага ограничения върху износа на цивилни безпилотни летателни апарати с голям обсег. Китайските власти целят да защитят „националната сигурност и интереси“ на фона на ескалиращото напрежение със САЩ, свързано с достъпа до модерни технологии, съобщиха световните агенции.

Мерките за контрол върху износа ще влязат в сила от утре, 1 септември, за да се предотврати използването на дроновете за „не-мирни цели“, пише в изявление на китайското министерство на търговията, в което се посочва, че износът на определени компоненти все пак ще остане разрешен, но не се пояснява какви ограничения конкретно ще се прилагат.

„Рискът някои граждански безпилотни летателни апарати с висока спецификация и висока производителност да бъдат преобразувани за военна употреба, непрекъснато нараства“, пише още в изявлението.

Ограниченията ще се прилагат за дронове, които могат да летят извън естественото разстояние на видимост на операторите или да останат във въздуха за повече от 30 минути, и имат приспособления, които могат да хвърлят предмети. Подобни дронове тежат повече от седем килограма, уточнява китайското министерство.

Според ведомството „след началото на кризата в Украйна някои китайски компании за цивилни безпилотни летателни апарати доброволно преустановиха дейността си в области на конфликт“. То обвини САЩ и западните медии в разпространение на „фалшива информация“ относно износа на китайски дронове за Русия, информира АП.

В петък китайското правителство защити отношенията си с Русия като заяви, че те представляват „нормално икономическо и търговско сътрудничество“. Това последва доклад на американското разузнаване, в който се твърди, че Пекин вероятно е предоставил на Русия оборудване, използвано в Украйна, което може да има военни приложения.

„Скромното разширяване на обхвата на контрола на дроновете от Китай този път е важна мярка за демонстриране на нашата позиция като отговорна голяма държава, за прилагане на глобални инициативи за сигурност и поддържане на световния мир“, каза говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

Американски законодатели неотдавна съобщиха, че повече от 50 процента от дроновете, продавани в САЩ, са произведени от китайската компания „Ди Джей Ай текнолъджи“ (DJI Technology Co), която произвежда и най-популярните дронове, използвани от агенциите за обществена сигурност в САЩ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани