Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австралийският премиер обяви, че остава твърд в позицията си срещу САЩ за съдебното преследване на основателя на „Уикилийкс“

[post-views]
Албанезе заяви, че китайски военен самолет е изложил на риск австралийски хеликоптер

Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе обяви днес, че остава твърд в позицията си срещу САЩ по отношение на съдебното преследване срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, предаде Асошиейтед прес.

Асандж, който е австралийски гражданин, е в затвора във Великобритания и се бори да не бъде екстрадиран в САЩ, които искат да го съдят по обвинения в шпионаж.

Откакто левоцентристката Австралийска лейбъристка партия спечели парламентарните избори миналата година, правителството на нейния лидер Албанезе отстоява позицията, че САЩ трябва да прекратят преследването на 52-годишния основател на „Уикилийкс“, който е от четири години в затвор в Лондон, докато се бори срещу своята екстрадиция.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън реагира на австралийската позиция по време на посещението си (в Бризбън – бел. ред.) в събота с думите, че Асандж е обвинен в „престъпно поведение с изключително голяма тежест“, след публикуването на набор от класифицирани документи на САЩ преди повече от десетилетие.

„Разбирам безпокойството и гледната точка на Австралия. Мисля, че е много важно нашите приятели да разберат и нашите притеснения по този въпрос“, заяви държавният секретар на САЩ пред медиите.

„Всичко това продължи прекалено дълго. Стига толкова“, каза днес на свой ред австралийският премиер.

Той обяви пред медиите, че в публичните си коментари Блинкън до голяма степен е повторил становището на правителството на президента на САЩ Джо Байдън по време на поверителни разговори с представители на австралийското правителство.

„Ние оставаме изключително твърди в нашето мнение и нашите изявления пред американското правителство и ще продължим в този дух“, допълни министър-председателят на Австралия.

Асандж, чиято свобода е широко разглеждана като проверка на това доколко Австралия може да упражни влияние върху правителството на САЩ, беше обсъждан на двустранната среща в Бризбън миналата седмица между Блинкън и австралийската министърка на външните работи Пени Уонг.

Тя заяви в събота, че австралийското желание е обвинението да „стигне до заключение“.  Австралия остава раздвоена по отношение на това дали САЩ трябва да спре наказателното преследване на Асандж или да сключи с него споразумение, по силата на което той да се признае за виновен.

Обвинителният акт срещу основателя на „Уикилийкс“ е от 18 точки, като 17 са обвинения в шпионаж, а едно – за хакване на база данни, във връзка с публикациите на стотици хиляди засекретени дипломатически и военни документи през 2010 г.

Американските прокурори го уличиха, че е помогнал на анализаторката от американското военно разузнаване Челси Манинг да открадне през 2010 г. класифицирани дипломатически телеграми и военни досиета, които са разпространени от „Уикилийкс“ и съответно е бил поставен в опасност животът на много хора. Австралийската позиция е, че има разлика между начина, по който САЩ се отнася към Асандж, и този спрямо Манинг.

Тогавашният президент на Съединените щати Барак Обама намали присъдата на Манинг от 35 на 7 години, което доведе до нейното освобождаване през 2017 г.

Откакто бе арестуван през 2019 година за нарушаване условията по гаранцията си в рамките на друга съдебна битка, Асандж е в строго охранявания затвор „Белмарш“.

Преди това той прекара седем години на територията на посолството на Еквадор в Лондон в опита си да избегне екстрадиция в Швеция, където трябваше да се изправи срещу обвинения в изнасилване и сексуално посегателство. Швеция прекрати разследването на сексуалните престъпления през 2019 г. заради изтекла давност.

Миналата седмица братът на Асандж, Гейбриъл Шиптън, призова Австралия да увеличи натиска върху САЩ.

„С всеки изминал ден, в който американското правителство пренебрегва мнението на австралийското общество за свободата на Джулиан, става от ясна по ясна действителната позиция на Австралия като американски съюзник“, каза Шиптън, визирайки двустранния договор за сигурност, подписан през 1951 г., отбелязва АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани