Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризата в Нигер с опасност да прерасне в регионална война

[post-views]
Атакуваха френското посолство в Нигер; Африканският съюз с ултиматум към хунтата

Кризата в Нигер след преврата от миналата седмица започна да прескача териториалните си граници. През деня военните в съседните Буркина Фасо и Мали заплашиха, че всеки опит за използването на военна сила срещу хунтата в Нигер ще се смята за обявяването на война.

Предупреждението от военните в Буркина Фасо и Мали дойде ден, след като Икономическата общност на Западно-африканските държави заяви, че е готова да използва военна сила, за да възстанови конституционния ред в Нигер. Общността даде на военните в страната една седмица срок да върнат законно избрания президент Мохамед Базум на власт, който беше задържан миналата седмица в президентския си дворец.

Състоянието на сваления държавен глава за сега е добро, потвърди президентът на Чад Идрис Деби, който се срещна, както с Базум, така и със самопровъзгласилия се за лидер на Нигер ген. Абдурахман Чиани.

Заради растящите анти-западни, в частност анти-френски настроения в страната Франция обяви през деня, че започва да изтегля гражданите си, както и тези на други европейски страни.

Париж използва случая още веднъж да отхвърли твърденията на хунтата, че подготвя военна интервенция в бившата си колония, което стана повод за нападения срещу френското посолство в столицата Ниамей в понеделник.

Превратът в Нигер е третият в рамките на три години, след тези в Мали и Буркина Фасо, като общото между тях, че новите власти скъсват връзките със Запада, за сметка на Русия, която на много места е представлявана от частната руска военна компания „Вагнер“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани