Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хунтата в Нигер обяви, че отваря сухопътните и въздушните граници на страната с 5 съседни държави

[post-views]
Атакуваха френското посолство в Нигер; Африканският съюз с ултиматум към хунтата

Хунтата в Нигер обяви, че отваря сухопътните и въздушните граници на страната с пет гранични държави, предаде Франс прес. Новината дойде седмица след извършения преврат в страната.

Отворени са границите с Алжир, Либия, Мали, Чад и Буркина Фасо, се казва в изявление на хунтата по нигерската национална телевизия.

Същевременно на летище „Шарл де Гол“ в Париж пристигна първият френски самолет, евакуирал от столицата на Нигер 262 души, повечето от които френски граждани, предаде Франс прес. Сред евакуираните е имало дузина бебета.

Сред хората на борда освен французи е имало белгийци, португалци, нигерци, етиопци и ливанци.

Втори полет се очаква да кацне по-късно през нощта, като с него са евакуирани французи, нигерци, германци, белгийци, канадци, американци, австрийци и индийци.

Френските власти планират да приключат евакуацията до обед днес. Предвидени са общо четири полета за евакуация.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън обсъди ситуацията в Нигер с ръководителя на комисията на Африканския съюз Муса Хаки Махамат, предаде Ройтерс. Двамата са обсъдили и развитието на ситуацията в Судан, се казва в изявление на Държавния департамент.

В телефонния си разговор те са подчертали споделения приоритет президентът на Нигер Мохамед Базум да бъде освободен и върнат на власт и са изтъкнали, че не може да има военно решение на кризата в Судан.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани