Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМС на иранската Революционна гвардия представиха нови кораби, оборудвани с ракети с обсег от 600 км., съобщи Тасним

[post-views]
Гърция задържа руски танкер

Военноморските сили на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция представиха днес нови кораби, оборудвани с далекобойни ракети с обсег от 600 км., в момент на нарастващо напрежение със Съединените щати в Залива, предаде Ройтерс, като се позова на полуофициалната информационна агенция Тасним.

Представянето на новите кораби бе направено по време на военно учение край бреговете на остров Абу Муса – един от трите острова в Залива, които са под контрола на Иран, но към тях имат претенции и Обединените арабски емирства.

Тасним не даде допълните подробности за ракетите, но цитира един от командирите за необходимостта за защита на островите.

„Островите в Персийския залив са част от честта на Иран и ние ще ги защитаваме“, заяви командирът на военноморските сили на иранската Революционна гвардия Алиреза Тангсири и добави, че сигурността в Залива трябва да бъде осигурена от регионалните държави.

„Персийския залив принадлежи на всички страни от региона… Тези държави трябва да бъдат много предпазливи и да не се поддават на заговорите и плановете за разделение, идващи от извънрегионални държави“, добави той.

Миналият месец Съединените щати изпратиха в Близкия Изток допълнително изтребители Ф-35 (F-35) и Ф-16 (F-16), както и военен кораб, в опит да наблюдават водните маршрути в региона след като Иран залови редица търговски кораби през последните месеци, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани