Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова вълна. Защо учителки, пенсионери и продавачки палят военни окръжия в Русия

[post-views]
Най-малко 21 души загинаха при пожар в сграда в ивицата Газа

Поне 20 опита за палеж на военни окръжия са извършени в Русия последните 2 денонощия, съобщи в сряда руската служба на Радио Свободна Европа. За голяма част от случаите се съобщава, че телефонни измамници са накарали извършителите да направят палежите.

Според Mediazona 30 от над 100 души, задържани за палежи на военни окръжия, вече са осъдени на различни срокове лишаване от свобода. Таксиметров шофьор от Комсомолск на Амур, например, е осъден на 18 години затвор за опит да подпали местното управление на Росгвардия.

Инцидентни нападения срещу сгради на военните окръжия в Русия започнаха още с началото на военната агресия срещу Украйна през февруари 2022 г. Те зачестиха, след като президентът на страната Владимир Путин обяви частична мобилизация.

В интервю в сряда за канала Настоящее время на Радио Свободна Европа адвокат Евгений Смирнов допусна телефонните измамници, провокирали според съобщенията новите палежи, да са както от руските служби, така и от украинските. Според него това може да са операции на руските служби за безопасност, с които да се търси повод за задържането на опозиционно настроени руснаци или такива, които искат да избягат от Русия.

Къде са регистрирани палежите

Според новите съобщения във вторник в Русия са регистрирани опити за палежи на военни окръжия (военни комисариати или военкомат на руски) в Находка, Сестрорецк, Ставропол, Майкоп и Ишимбай. В Ишимбай (Татарстан) е задържана 18-годишна продавачка от магазин „Детский мир“. Тя е разляла запалителна течност на вратата на центъра за набиране на военнослужещи, подпалила я е и се е опитала да избяга.

Според съобщенията в Майкоп (близо до Краснодар) и Сестрорецк (до Санкт Петербург) извършителите също са били жени.

В последните два дни опити за подпалване на военни комисариати са регистрирани и в още градове: Санкт Петербург, Казан, Омск, Калуга, Можайск, Подолск (имало е два опита за подпалване наведнъж), Верхнеуралск (Челябинска област), Росоша (Воронежка област), Волск (Саратовска област), Копейск (Челябинска област), с. Агинское (Забайкалски край). Това съобщават телеграмните канали „База“, „Сота“, „Астра“, както и „Медиазона“. За 31 юли са известни общо 12 опита за палеж.

Според „База“ всички задържани са казали, че са били принудени да го направят от телефонни измамници. В повечето случаи опитите за подпалване са били направени от жени. Нито един от тях не е говорил за политически искания.

В Копейск през нощта на 1 август 54-годишна служителка на челябински завод за метални конструкции е хвърлила коктейл „Молотов“ в офиса на комисариата. В Калуга и Казан опиталите се да подпалят наборните центровете са пенсионери на 78 и на 62 г.

Учителки подпалвачки

Във Воронежка област е задържана учителка по история, която е носела бутилка със запалителна смес. Тя твърди, че измамниците са се представили за служители на Централната банка. Те първо са ѝ казали, че се опитват да кандидатстват за кредит на нейно име, а след това (под прикритието на служители на службите) са я убедили да подпали центъра за набиране на военнослужещи, за да заловят измамник, който уж се е криел там.

При сходни обстоятелства няколко дни по-рано в анексирания Крим е задържана учителка по руски език. Твърди се, че тя е получила инструкции да подпали центъра за набиране на военнослужещи от определен „куриер“, пише OVD-Info.

В Агинское е задържано 17-годишно момиче за опит да подпали център за набиране на военнослужещи. Твърди се, че по телефона ѝ е било казано, че един от служителите на селския център за военно набиране работи за СБУ и предава на Украйна данни за жители на Агинское, участвали във войната.

Предната вечер полицията е отцепила центъра за набиране на военнослужещи след съобщения, че неизвестно лице е хвърлило коктейли „Молотов“ по вратите на сградата, а след това е започнало да блъска с автомобила си портата на двора. Нападателят е бил задържан и е прекарал нощта в център за временно задържане.

Според медиите мотивът за палежа са били обаждания от мъж, който се е представил за офицер от ФСБ на име Колесников.

В документален филм на телевизия Дождь също се разказва за два случая в които подпалвачи на военни окръжия са мотивирани да го направят от украинци през Телеграм.

След нахлуването на Русия в Украйна в цяла Русия бяха подпалени военни окръжия или локални центрове за набиране на военнослужещи, полицейски управления, сгради на градската администрация и офиси на „Единна Русия“.

След обявяването на мобилизацията броят на тези нападения се увеличи многократно. Никой не е бил убит или ранен в резултат на подпалванията. Първоначално случаите са разглеждани по наказателни членове за увреждане на чужда собственост и хулиганство.

Напоследък опитите за подпалване на центрове за набиране на военнослужещи в Русия все по-често се квалифицират като саботаж и терористични актове. Последният член предвижда наказание до доживотен затвор.

Източник: svobodnaevropa.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани