Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай призовава НАТО да се откаже от разширяването на изток, заяви китайският посланик в Русия

[post-views]
За десет години Си Цзинпин преобрази не само китайската армия, а и целия регион

Китай призовава страните от НАТО да се откажат от манталитета на Студената война и да се въздържат от разширяване на изток, заяви в интервю за ТАСС китайският посланик в Руската федерация Чжан Ханхуей.

„Призоваваме НАТО да бъде в крак с времето, да се вслушва в справедливите призиви на страните от Азиатско-тихоокеанския регион за мир и развитие, да коригира погрешните си възприятия, да изостави манталитета на Студената война и да се въздържа от навлизане в Азиатско-тихоокеанския регион, “ каза посланик Чжан, цитиран от ТАСС.

Според китайския дипломат Азиатско-тихоокеанският регион е „територия на сътрудничество и развитие, а не шахматна дъска за геополитически игри“. Той подчерта, че Азиатско-тихоокеанският регион е успял да поддържа дългосрочно благоденствие и стабилност, както и да създаде „азиатско-тихоокеанско чудо“ благодарение на взаимно уважение, открито сътрудничество, взаимна изгода, общи печалби“ и правилно разрешаване на различията между държавите от региона.

Посланикът обърна внимание на факта, че във все по-трудната международна обстановка страните от Азиатско-тихоокеанския регион „ценят трудно извоюваните условия за мирно развитие“. „Те осъзнават истинската цел и вредните последици от разширяването на НАТО в Азиатско-Тихоокеанския регион. Те винаги са поддържали стратегическа трезвост и съзнателно са поддържали мира и стабилността в региона“, каза посланик Чжан.

„Страните и жителите на региона никога няма да се съгласят с плановете на НАТО и други външни сили да „сложат ръка“ в Азиатско-тихоокеанския регион.

Азиатско-тихоокеанският регион е платформа за мирен диалог, „азиатско-тихоокеанска версия на НАТО“ и „натоизация на Азиатско-тихоокеанския регион“ не са добре дошли тук, заключи Ханхуей.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани