Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Победа на Украйна ще внесе сигурност за източния фланг на НАТО

[post-views]
НАТО на 75 години и с история, в която има и някои малко известни детайли

Ако Украйна загуби войната, рискът от глобален сблъсък ще се увеличи, това заяви в интервю за бТВ министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Според него евентуална победа на Украйна ще внесе по-голяма сигурност за източния фланг на НАТО, в който участва и България.
Ако преценим, че руското учение в Черно море представлява по-сериозен риск за икономическото ни развитие, ще търсим решение от съюзниците си, каза още Тагарев. По думите му продължаването на учението на Русия в Черно море със сигурност ще пречи на българските екипи и техника, изпратени да търсят газ. Транспортните коридори в Черно море работят, уточни военният министър.
От думите на Тагарев стана ясно още, че България ще разчита на МиГ-29, докато дойде новият изтребител Ф-16 Блок 70.
Върви процедура за ремонт на двигателите на МиГ-29, като предстои скоро да се сключи договор за ремонт на 6 двигателя в Полша. Скъпо нещо е бойната авиация и ще е скъпо за България да си позволи нови бойни самолети, каза още министърът.
България вече е получила компенсация за първата част от помощта, която оказа на Украйна, скоро се очаква компенсация и по втория пакет военна помощ.

Няма преки заплахи към хората, включени в украинския сайт ”Миротворец”, заяви Тагарев. В сайта български политици, общественици, учени и журналисти са обявени за врагове на украинската държава. По доклад на службите ще се търси решение на въпроса и евентуално може да се направи проверка. Тагарев няма информация как точно се събират и се правят такива списъци, но в много случаи достоверната информация идва от България.
В ”Миротворец” има наши политици и журналисти, които посетиха окупирания Крим. Правителството няма как да защити български гражданин, който се намира на другия край на света, посочи Тагарев. По думите му случаят се раздухва умишлено от журналисти, които работели против българския национален интерес.(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани