Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Вечен  огън за илинденци!

Пред паметника на Незнайния войн в София се състоя тържествената церемония по повод 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.
„Българите от Македония и Одринска Тракия въздигнаха своята борба за независимост и равноправие в безпримерен героизъм и незабравима историческа епопея“, подчерта в словото си държавният глава Румен Радев.
Идеята за „демократска република“ не е увиснала на бесилото заедно с Левски, изтъкна министър-председателят Николай Денков.
Сред присъстващите бяха председателят на НС Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Мария Габриел, официални лица и гости.

Военнослужещи от Българската армия почетоха 120-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.
На 2 август пловдивчани и гости на Пловдив присъстваха на тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на героите от Източна и Западна Тракия, както и Беломорска Македония в район „Южен“. Тържествено слово по повод на годишнината беше изнесено от почетния председател на ВМРО Красимир Каракачанов. „Тези хора написаха с кръвта си една славна история и ни оставиха като наследство, за да не я забравяме“, каза бившият военен министър.
В Хасково церемония в памет на героите се проведе пред паметника на 10-и Родопски пехотен полк в едноименния парк. Цветя и венци поднесоха кметът на Хасково Станислав Дечев, областният управител на Хасково Гинка Райчева, командирът на 31-ви батальон подполковник Иван Бонев.

Пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград военнослужещи от 3-ти механизиран батальон от състава на 3-то бригадно командване участваха в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към героите на Илинденско-Преображенското въстание. Панихида за загиналите във въстанието бе отслужена в местността „Предел“ пред паметника на героите на „Илинден“. Венци и цветя бяха положени от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, от общинската администрация в Разлог, от областната администрация в Благоевград.

Най-ново

Единична публикация

Избрани