Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Какво е общото между Украйна и Тайван?

[post-views]
Какво е общото между Украйна и Тайван?

Какво е общото между Украйна и Тайван? На пръв поглед – нищо, двете страни са на хиляди километри една от друга и имат коренно различни език, култура, историческо минало и икономика. Тайван дори не е признат за отделна държава почти от никого с изключение на няколко незначителни латиноамерикански републики и тихоокеански островчета. В наши дни обаче украинците и тайванците са в сходна геополитическа ситуация – граничат с голяма и много силна авторитарна държава, която има претенции към тяхната територия. И още нещо – и двете гореспоменати страни разчитат на американската военна помощ, за да отстояват независимостта си. Украйна в момента води война на живот и смърт с руските нашественици, а Тайван е под заплахата на Китай, от когото се е отцепил през 1949 г.

През тази седмица стана известно, че Украйна и Тайван ще бъдат обединени и формално при предоставянето на военна помощ – Белият дом поиска от Конгреса на САЩ да упълномощи президента за изтегляне на въоръжение от наличните запаси на Пентагона
което да бъде предоставено на властите в Тайпе (столицата на Тайван). Оръжейната подкрепа за островната държава е на стойност $345 млн. и е пакетирана заедно с допълнителната военна помощ за Украйна, която трябва да бъде гласувана от законодателния орган във Вашингтон. Ако всичко мине гладко, Тайван за пръв път ще получи подкрепа по механизма на САЩ за чуждестранна военна помощ. След началото на руската агресия през 2022 г. към Украйна вече бе адресирана такава помощ за над $40 млрд.
Неофициално се знае, че помощта за Тайван ще включва оборудване за разузнаване и наблюдение и боеприпаси за малки оръжия, както и услуги, свързани с военните образование и обучение. Стойността на този оръжеен пакет не е особено голяма. Трябва да се има предвид обаче, че Тайван е много богата държава, нарежда се на 21-во място сред най-големите икономики в света, и не разчита само на помощи, а купува усилено американско въоръжение.

Поне две администрации в Белия дом са одобрили оръжейни сделки с Тайпе за общо $23 млрд., включващи и противокорабни ракети „Харпун“ и модерни дронове. Доставките обаче се осъществяват много бавно и договореното още не е изпълнено.
Интересното е, че военната помощ за Тайван се радва на по-консолидирана двупартийна подкрепа в Конгреса, отколкото тази за Украйна. В Републиканската партия има група крайно десни конгресмени, които се противопоставят на допълнителната помощ за Киев.

Затова се смята, че пакетирането на Украйна и Тайван в едно предложение към законодателите ще неутрализира антиукраинските настроения на някои депутати.
Отпускането на безвъзмездна военна помощ за Тайван е знак за голямата значимост, която САЩ придават на островната държава и на укрепването на нейния отбранителен потенциал. Тайванците донякъде са в ситуацията на Украйна – радват се на подкрепата на най-голямата военна сила в света, но не са обвързани с нея в юридически съюз, който да задължава американците да се притекат на помощ, когато е нужно. Урокът, който Вашингтон си извлича от украинския казус, е че военният капацитет на потенциалната жертва на агресия трябва да бъде укрепван предварително, а не чак когато започне войната.

Разбираема е и гневната реакция на Китай спрямо американската военна помощ за Тайпе. Китайското посолство във Вашингтон декларира, че Пекин твърдо се противопоставя на военните връзки между САЩ и Тайван, които представлявали „риск за мира и стабилността в Тайванския пролив“. Китайският президент Си Дзинпин е поставил задача на своята армия до 2027 г. да бъде в състояние, позволяващо й да спечели регионален военен конфликт.

Пекин постепенно усилва натиска над Тайпе. През първите шест месеца на тази година броят на нахлуванията във въздушното пространство на Тайван от китайски военни самолети е нараснал с повече от 60% в сравнение със същия период на миналата година. Пекин се стреми да покаже, че това не е изключение, а новата нормалност в средата за сигурност около Тайван. От своя страна тайванската армия провежда чести учения, с които показва, че е в готовност да се защитава. От демонстрациите става ясно, че Тайван се учи от Украйна, като се съсредоточава върху най-уязвимите си точки – места, чийто контрол Китай трябва да поеме, за да си осигури успешно нахлуване на острова.
Макар че няма да е скоро, войната в Украйна все някога ще свърши. От тогава насетне именно Тайван и протокът, разделящ го от континента, ще бъдат най-горещите точки в света, които могат да сблъскат две световни суперсили – САЩ и Китай. Затова сегашният завой към пряка и безвъзмездна военна помощ от Вашингтон за Тайван е важен и ще има дългосрочни последици.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани