Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Безпилотните апарати поемат рисковете на пилотите

[post-views]
Безпилотните апарати поемат рисковете на пилотите

Агенцията за революционни изследователски проекти в областта на отбраната (ДАРПА) на САЩ възложи на една от водещите компании в отбранителната индустрия договор за завършване на третата последна фаза от програмата за разработване на въоръжен дрон. Той изстрелва ракети „въздух–въздух“ и трябва да лети редом или пред пилотираните изтребители. Съвременната концепция за бойна операция на изтребител е съвсем проста. Самолетът трябва да открие въздушна цел или да приеме обозначение на цел от друг източник, след което да отиде на линията за изстрелване на ракета „въздух–въздух“ и да открие огън. Резултатите от такава бойна работа пряко зависят от вероятността изтребителят да бъде открит от противовъздушната отбрана на противника, както и от обхвата на полета на ракетата.
Специалистите на DARPA предлагат нова концепция за приложение, за която се смята, че е способна да увеличи основните бойни способности на изтребителите, както и да намали рисковете за хората. Новата идея предвижда въвеждането на нов компонент в авиационния комплекс. Изтребителят не трябва да носи ракети, а специален безпилотен летателен апарат, който е носител на въоръжението. Предполага се, че пилотираният самолет ще може да изстрелва безпилотния летателен апарат от безопасно разстояние, а дронът ще отиде до линията за изстрелване на ракети, поемайки всички рискове.
Новата концепция се реализира по програмата на DARPA , наречена „Long Shot (Далечен изстрел)“, която достигна финала на демонстрационната си и тестовата фаза. Реализирането на програмата преминава през три фази и започва през 2021 г. Най-напред са избрани три от водещите компании в отбранителната индустрия да представят предварителни проекти за новия дрон. След втората фаза от трите компании е избрана само една. И в третата фаза избраната компания трябва да покаже новия дрон по време на летателни тестове. Според бюджетния план на ДАРПА през 2024 г. дронът вече трябва да се произвежда и да се тестват активно оперативните му способности.
Новият безпилотен летателен апарат „Далечен изстрел“ ще се издига във въздуха и ще стартира от големите пилотирани изтребители. Той от своя страна ще е в състояние да изстрелва ракети „въздух–въздух“ срещу противника.
„Програмата Long Shot променя парадигмата на въздушните бойни операции, като демонстрира безпилотно въздушно превозно средство, способно да използва настоящи и усъвършенствани оръжия „въздух–въздух“, заявява подполковник Пол Калхун, програмен мениджър на DARPA, през 2021 г. след стартирането на проекта. Long Shot ще наруши традиционните подобрения на постепенното усъвършенстване на оръжията, като предостави алтернативно средство за генериране на бойни способности“, посочва той.
Както ВВС, така и ВМС се интересуват от въоръжени роботизирани апарати, които могат да летят заедно с пилотираните самолети. Военновъздушните сили се стремят към дронове, известни засега като „съвместни бойни самолети“, които ще се интегрират с изтребителите от шесто поколение и с други пилотирани системи.
В същото време ВМС се стремят да разположат подобни платформи с бъдещите си въздушни крила на самолетоносачите. Морската служба работи с ВВС по разработването както на изтребители от следващо поколение, така и на придружаващите ги дронове. Очакванията са изтребителят от шесто поколение да придобие оперативни способности през 2030 г. и да вземе под крилото си дрона „Далечен изстрел“.
Страницата подготви Михаил ГРИГОРОВ
Фото defenseworld.net

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани