Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Военната академия изпрати нов випуск от 23-ма офицери

[post-views]
Дипломите на слушателите-випускници от Военната академия „Г. С. Раковски“ ще бъдат връчени на тържествена церемония

При високо присъствие, оправдан интерес и по нов сценарий във Военна академия „Георги С. Раковски“ дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво получиха 10 офицери от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ на факултет „Национална сигурност и отбрана“, както и 23-ма офицери от различните специализации на магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ и от професионално направление „Военно дело“ на факултет „Командно-щабен“ от випуск „Васил Левски” – 2023. Сред тях са и петима военнослужещи от Република Северна Македония.

По традиция гости и випускници се снимаха пред Колоната на випуските
Фото Красимир Тодоров

Войната в Украйна и предизвикателствата пред Въоръжените ни сили намериха място в словата на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министъра на отбраната Тодор Тагарев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началника на академията генерал-майор Тодор Дочев. В церемонията участваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, която връчи дипломи за придобиване на образователна и научна степен „доктор”, заместник-министърът на отбраната о.р. ген. Атанас Запрянов, посланикът на Северна Македония Агнеса Руси-Поповска, висши офицери и членове на военно-патриотични организации. Заместник-командирите на Сухопътни войски и на ВВС бригаден генерал Николай Караиванов и Петьо Мирчев и командирът на Флотилията бойни и спомагателни кораби на ВМС флотилен адмирал Велко Велков връчиха дипломи и пагони на офицерите, на които предстои да служат в съответния вид въоръжени сили.

Първенци на Випуск „Васил Левски“ – 2023 са полковник Диана Янева от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ и капитан III ранг Венцислав Вълев от специализация „Военноморски сили“ на специалност „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво”. Те бяха наградени с възпоменателен медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие“, книга и парична сума. Дипломите и отличията си получиха лично от президента Румен Радев. Полковник Янева служи в щаба на СКС. По начало е специалист по комуникационно-информационни системи. И съвсем естествено след академията ще е командир на Мобилната КИС в Горна Малина.
Капитан III ранг Венцислав Вълев служи във ВМС от 2011 г., когато е бил назначен за началник на „Радиотехническа служба“ на фрегата „Смели“, за да стигне до началник-щаб на Брегови информационен отряд. С дипломата от академията ще заеме длъжността заместник-началник на център във Военноморски координационен елемент във Варна и с амбицията след време да продължи в специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“.
Президентът призова випускниците да отстояват националните интереси, което изисква все по-отговорно поведение, все повече усилия и все по-голяма подготовка. Той анализира задачите пред командния състав на армията ни, споделяйки впечатленията си от хода на войната в Украйна.

Капитан III ранг Венцислав Вълев е първенец на випуска от специализация „Военноморски сили“

Открои като сериозен въпросът с недостига на военнослужещи, като пример посочи приема на курсанти в НВУ „Васил Левски“, където има кандидати само за 25 процента от обявените места за бъдещи офицери. Държавният глава подчерта също и необходимостта от повече целенасочени инвестиции в системата за национална сигурност в условията на военен конфликт в близост. Президентът изрази очакване заедно с фокуса върху големите проекти за модернизация, да продължи интензивната работа по редица по-малки проекти, които обаче имат огромен ефект върху нашите отбранителни способности. Държавният глава призова за по-бързо развитие на високи технологии и тяхното адаптиране и прилагане в системите за наблюдение, разузнаване, комуникация, навигация.

Петима офицери от Република Северна Македония получиха дипломите си от министъра на отбраната Тодор Тагарев. В приветствието си към випускниците той очерта актуалните моменти в отбранителната политика и заплахите за нашата сигурност. Посочи основните резултати от Срещата на върха на НАТО във Вилнюс и произтичащите от тях регионални политики. Националните ни отбранителни способности се развиват изцяло в съответствие с плановете за действие на Алианса, каза министърът. При 20% некомплект в армията е трудно да говорим за увеличаване на нейната численост, каза пред журналисти министърът. Предвижда се да бъде създадена инфраструктура за базиране на многонационалната бойна група в района на Ямбол, каза министърът. Трябва да има бригаден щаб и една част от личния състав да бъде на наша територия и да има къде да ги настаним, обясни той. Спокойно обсъждаме ситуацията, не сме притеснени по никакъв начин. Всички съюзници са наясно с проблема, който създават руските действия в Черно море и имат готовност да помогнат на страната ни, посочи министърът и добави, че съюзниците ни са готови да инвестират в разузнавателни полети, за да бъде ясно каква е обстановката. Според него не може да има мирно решение на войната в Украйна, при което страната да предаде територии на Русия.

Президентът Румен Радев връчва отличията на полковник Диана Янева, първенец на випуска от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“

Пред нас стои задачата Българската армия да отговаря на повишените стандарти в НАТО, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, след като връчи наградите на отличниците от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. Той съобщи, че е разработена и предстои да се обсъди от Съвета по отбрана нова Национална отбранителна стратегия. Според него, развръщането на щаб на многонационална дивизия на НАТО у нас ще доведе до по-голяма сигурност и ще повиши възпиращия ни потенциал. Това, което се дискутира по отношение структура, инфраструктура, логистика, потвърди правилността на изводите и основните направления за работа, които заложихме в Стратегическия преглед – 2020-2032 и в Плана за развитие на Въоръжените сили – 2026, каза началникът на отбраната. Според него България е адекватна на обстановката. По отношение на некомплекта от личен състав той посочи, че винаги разглежда нещата паралелно – модернизация – повишаване на доходите – статус. Началникът на отбраната е оптимист, защото има консенсус в държавата по отношение на армията и отбранителните способности.
През учебната година бяха изпробвани пилотно новите учебни планове, каза началникът на академията генерал-майор Дочев. Новост в обучението на слушателите е въвеждането на учебни дисциплини, свързани с използване на системите за компютърно моделиране, симулации и планиране. „Вие сте готови за професионална реализация не само в структурите на Българската армия, но и за изпълнение на съюзни ангажименти в структурите на НАТО и ЕС“, каза в приветствието си генерал-майор Дочев.
Факултетите „Национална сигурност и отбрана“ и „Командно-щабен“ бяха представени от техните началници полк. проф. д-р Георги Димов и полк. проф. д-р Емил Енев.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани