Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия съкращава броя на военнослужещите си в Нигер, за да освободи място за цивилни във военната си база

[post-views]
Бойно катеначо на „Ново село”

Рим заяви, че съкращава броя на италианските военнослужещи в Нигер, за да освободи място във военната си база за цивилни, които се нуждаят от защита, предаде Ройтерс.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) предупреди лидерите на военния преврат в Нигер, че ще прибегне до военна намеса, ако не върнат властта на отстранения президент Мохамед Базум. Срокът на ултиматума изтича днес.

Италианското министерство на отбраната каза, че снощи в Рим е кацнал военен самолет с 65 италиански и 10 американски военнослужещи, които да били изтеглени от Нигер.

Целта на този ход е увеличаването на „логистичната автономия“ на италианската военна база, както и „подобряването на капацитета ѝ“, в случай че се наложи там да бъдат настанявани италиански цивилни. 

Военното ведомство допълни, че през следващите дни са планирани още полети от Нигер и че засега там ще останат 250 италиански военни, които участват в мисии за борба с бунтовници и във военни обучения.

Миналата седмица Италия евакуира от Ниамей 36 свои граждани, както и десетки поданици на други държави. В Нигер останаха около 40 италиански цивилни, повечето от които са служители в неправителствени организации.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани