Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вече не сме стопаджии за Антарктида, защото имаме наш кораб, каза проф. Христо Пимпирев във Варна

[post-views]
Вече не сме стопаджии за Антарктида, защото имаме наш кораб, каза проф. Христо Пимпирев във Варна

Досега бяхме стопаджии в пътуванията до Антарктида, но вече имаме наш научноизследователски кораб (НИК), отбеляза във Варна проф. Христо Пимпирев. Той участва в представянето на своята книга „Антарктическият стопаджия“, издадена в съавторство с Иглика Трифонова, както и на книгата „На юг от разума“ на Изабела Шопова.

Той припомни, че в края на 2022 г. за първи път страната ни изпрати експедиция на Ледения континент със собствен плавателен съд, НИК 421 „Св.св. Кирил и Методий“, който отплава от Варна. Професорът подчерта приятелската и успешна работа с Висшето военноморско училище (ВВМУ) в града в това плаване. На премиерата на книгата присъстваха част от кадетите, които бяха на 31-ата мисия, както и такива, измежду които ще бъдат избрани за 32-ата, която отплава през ноември, посочи Пимпирев. В залата бе и началникът на училището флотилен адмирал Боян Медникаров.

Книгата „Антарктическият стопаджия“ разказва за 30-те години проучвания на Ледения континент, в които ни возеха безплатно „на стоп“, но сега сме в нова ера, в други измерения на изследването му, посочи Пимпирев. Купихме си кола, макар и „на старо“, с която вече ние решаваме къде отиваме и гледаме в бъдещето, допълни той и сподели надежда, че след 5-6 години ще може да си позволим и нова кола.

Пимпирев зарадва публиката с думите, че чувства Варна като роден град, защото на пустите плажове край града се научил да плува като дете, а сега е почетен професор на ВВМУ и част от Варненската научна общност. Сега заедно покоряваме света, каза той и изрази благодарност към всички, които помагат на мисиите на Българския антарктически институт.

Книгата се е родила от интервютата с проф. Пимпирев  на Иглика Трифонова, която посетила пет пъти Антарктида. Освен тях, има и разкази за учения, споделени от 80 души, сред които всички български президенти, както и много чужденци, посочи авторката. Изданието съдържа и неин пътепис за пътуването до Ледения континент. Това е колективен труд за живота на проф. Пимпирев не само като учен, а и като човек, който ми показа, че няма невъзможни мечти, посочи Трифонова и съобщи, че предстои да напише специална книга за осъществяването на идеята за български научноизследователски кораб.

Оказа се, че Антарктида е творческо място, където са пребивавали писатели, художници и музиканти. Една от тях е англичанката Роузи Томас, която описва българската база в своя роман „Слънце в полунощ“. Сред тях е и Изабела Шопова, която създава своята книга „На юг от разума“ на самия континент. Тя сподели, че Антарктида е първата ни стъпка към Космоса и като варненка се гордее, че градът е станал първото антарктическо пристанище. Най-важното там са хората, защото не можеш да покориш този континент сам, трябва да бъдеш част от общност, смята писателката. Мястото вади най-извисеното от човечеството и показва, че има смисъл заедно да строим бъдещето, допълни тя. Думите ѝ потвърди и професорът, който изтъкна, че там парите не важат, важно е човешкото отношение.

Тримата разказаха още за трудното пристигане в българската база на остров Ливингстън, за предходниците в изследването на континента, които са прекарвали там по две години и половина, за жените в експедициите, които в началото са били изключение, но сега често са половината от състава. Според Пимпирев без тях не може, защото имат морална сила и облагородяват мъжете. Срещата предизвика голям интерес и гостите отговориха на въпроси за животните, които са срещнали на Ледения континент, лекували са ги и дори са хранили, без да искат. Пимпирев, за когото бе казано, че много добре разпознава правилните хора за мисиите на Ледения континент, изтъкна, че е нужно те да бъдат с лек характер, желязно здраве и екипен дух.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани