Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Планинските ни курорти искрят от джаз

[post-views]
Планинските ни курорти искрят от джаз

Световни изпълнители бяха „подарени” на българската публика

И тази седмица вървяха успоредно програмите на големите джаз фестивали – в Банско и в курорта Боровец, и двата – запалени от първия им създател д-р Емил Илиев. Сред най-ярките изпълнения на площада в Банско се оказа един концерт – истинско събитие на изключителни български джазмени, събрали се от четирите краища на света: Петър Славов – басист, композитор и аранжор от Ню Йорк, Владимир Кърпаров – саксофонист от Берлин, Христо Вичев – китарист от Калифорния, и барабанистът Димитър Семов от София/Варна. Освен с изключителния си професионализъм те завладяха зрителите и със споделеното удоволствие от съвместното музициране. А концертът им беше със специално подготвен музикален проект по композиции на Петър Славов. За нас това написа и засне Антония Стефанова.

От международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев” на Боровец за в. „Българска армия” специално предаде журналистът Лъчезар Лозанов, който до неотдавна беше част от екипа на вестника ни, а фотосите са на Виктор Викторов. Една от вечерите изненада поднесе групата „Пресечни точки”. Седем утвърдени музиканти обединиха барокови мелодии, джазови парчета и виртуозни импровизации под мотото: класиката среща джаза. Освен Линда Манчева си партнират класическите музиканти Смиляна Лозанова, Юлиян Стоянов, Евгения Бауер и джазмените Даниеле Феббо, Илко Градев и Александър Андонов. Класиката не е нищо друго освен съвременната музика на „онова време”, а импровизацията днес се е пренесла в джаза, казва Смиляна.

Черешката на тортата в Боровец беше зрелищният, невъобразимият, смайващо артистичен състав „Джайв Ейсис” от Великобритания. Изпълнителите доказаха, че всичко може да се направи с лекота, усмивка и цялостно отдаване на публиката – истински велики артисти. И публиката не издържа и отговори с бурни танци .

Групата „Дърти Пърчис Бг” е създадена през 1995 г. , а музикантите й днес са : Николай Данев – барабани, Памела Меган Апси – вокал, Николай Грънчаров – Никѐца – вокал, Николай Воденичаров – барабани, Илия Лазаров – клавишни, Наско ди Стефано – китара, Георги Ангелов – тромбон, Тодор Бакърджиев – тромпет, Иван Йорданов – саксофон. Отначало свирят блус, след това пънк, сега вече звучат другояче – певецът си върви с репертоара заедно с аранжиментите, а  Никѐца променя стила им .

А „Зона С” вдигна градусите на настроението в Боровец и то е обяснимо дори само със споменаване на състава: Васил Спасов – пиано, синтезатори, Веселин Веселинов-Еко – бас, Стоян Янкулов-Стунджи – барабани, перкусии, и Мирослав Иванов – китара – все музиканти с всеобхватен потенциал. Това е групата,върху която слага своя отпечатък самият Васил Пармаков.

НАКРАТКО

На вече традиционната лятна сцена в атриума на „Квадрат 500” на 17 август дамската вокална група „Бела Воче” кани почитателите на класиката в италианската музика с концерт-спектакъла „Италия Белла”. Партньори на сцената ще им бъдат Стефан Врачев (пиано) и актьорът Даниел Цочев. Концертът е от 18,30 ч. Билетите са на касата в зала „България” и преди концерта в галерията, а срещу билета всеки може да разгледа експозицията на „Квадрат 500” от 10,00 до 18,00 ч. същия ден.

Една от емблематичните инициативи на Столичната библиотека – лятната кампания „Зелени библиотеки” се провежда за 9-и път в парковете на София. Поети, музиканти и артисти, детски театрални, вокални и танцови състави участват в кампанията. Децата и учениците могат да участват и в креативни игри. Мобилният филиал на библиотеката – Библиобус, разполага с 1500 заглавия и читателите могат да си изберат книги за дома, а желаещите получават безплатна читателска карта. От 10,00 до 14,00 ч. „Зелените библиотеки” са на 12.08 – в парк „Гео Милев”, на 13.08 – в  Борисовата градина, на 19.08 – в Южния парк, на 20.08 – в Зоопарка, на 26.08 – в парка „Света Троица”, на 27.08 – в Природен парк „Витоша”, на 2.09 – в Западния парк и на 6.09 – в парка „Овча купел”.

ПРЕДСТОЯЩО

По случай Деня на ВМС на 11.08 от 17,00 ч. във Военноморския клуб в Созопол ще има беседа за историята на създаването и развитието на морското училище в града.

На 11.08 от 17,30 ч. – летен детски празник на таланта за деца на военнослужещи във ВК–Айтос.

На 11.08 от 11,00 ч. във ВК–Смолян се чества 163 г. от рождението на полк. Владимир Серафимов с прожекция на документалния филм „Забравеният герой от Родопската Шипка” и лекция.

На 11.08 от 10,30 ч. във ВК–Хасково ще има беседа по случай 146 г. от героичната защита на Шипченския проход.

На 12.08 от 9,30 ч. във ВК–Велико Търново – беседа разговор по случай 170 г. от рождението на Стоян Заимов – националреволюционер, апостол на Априлското въстание, просветен деец, общественик, писател, книжовник.

На 14.08 от 10,00 ч. във ВК–Свищов – лекция по повод 89 години от смъртта на генерал Георги Вазов – героят от Одрин, пред членовете на СОСРЗ.

На 18.08 от 16,00 ч. във ВК–Асеновград предстои беседа на тема „Шипка – един връх, една легенда за герои” по повод на 146 години от Шипченската епопея.

На 18.08 от 10,00 ч. във ВК–Лом – прожекция на филм за

отбелязване 146 години от епичните боеве на Шипка.

Най-ново

Единична публикация

Избрани