Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 144-ата годишнина от създаването на Военноморските сили

[post-views]
Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 144-ата годишнина от създаването на Военноморските сили

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 144-ата годишнина от създаването на Военноморските сили (ВМС) в гр. Варна.

На 12 август (събота) в 18.00 ч. във Фестивалния и конгресен център в гр. Варна ще започне тържествено събрание-концерт, посветено на празника на ВМС. Тържеството ще бъде открито от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поздравят личния състав на ВМС и ще наградят военнослужещи, отличили се с професионално и отговорно изпълнение на служебните си задължения през годината.

По-рано същия ден, от 9.00 ч. във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще се състои официалната церемония по връчването на дипломите на студентите от Випуск-2023. На нея ще присъства заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Общо 432 студенти ще получат своите дипломи за завършено висше образование. Първенец на випуска е Гергана Димитрова от специалност „Логистика“ с общ успех „Отличен 5,98“.

На 13 август (неделя) в 9.00 ч. на Морска гара Варна ще започне ритуалът, с който тържествено ще бъдат издигнати Военноморският флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби.

По традиция кулминацията на честванията по повод създаването на ВМС съвпада с тържествения акт по връчване на дипломите за завършено висше образование и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск – 2023 „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Йонков Вапцаров“. Министър Тодор Тагарев, адмирал Емил Ефтимов и началникът на ВВМУ флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров ще поздравят младите офицери по повод успешното завършване и постъпването им на служба във военния ни флот.

През тази година 20 випускници ще получат своите лейтенантски пагони след успешно завършване на специализациите „Корабоводене за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС“.

Първенец на випуска е курсант-мичман Лилия Костадинова с общ успех „Отличен 5.80“. Първенец на специализация „Корабоводене за ВМС“ е курсант-мичман Алиса Янева, на специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ – курсант-мичман Деница Пантелеева, а на „Корабни машини и механизми за ВМС“ – курсант-мичман Александър Илиев. Общо 6 са курсантите, завършили обучението си във ВВМУ с отличен успех.

По повод 144-ата годишнина от създаването на ВМС жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да разгледат кораби и техника, на въоръжение във Военноморските сили (на 12 август от 14.00 ч. до 20.00 ч. на Морските гари във Варна и Бургас, а на 13 август от 10.30 ч. до 18.00 ч. на Морска гара Варна и от 13.30 ч. до 18.00 ч. на Морска гара Бургас).

В навечерието на празника – на 11 август, ще бъде открита фотоизложба „Военноморските сили на Република България – история, традиции и бъдеще“ (от 19.00 ч. на площад „Независимост“ в гр. Варна), след което Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще изнесе празничен концерт (от 19.30 ч. на площад „Независимост”). На 13 август хорът на моряците ветерани „Христо Манолов“ към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва– Варна ще изнесат концерт за гостите и жителите на Варна (от 18.00 ч. на сцена „Раковината“ в града).

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани