Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контраадмирал Кирил Михайлов: Пълноценно се включваме в системата за колективна отбрана на НАТО

[post-views]
Контраадмирал Кирил Михайлов: Пълноценно се включваме в системата за колективна отбрана на НАТО

Поддържаме придобитите способности и изграждаме качествено нови, казва командирът на Военноморските сили.

Господин контраадмирал, как българските военни моряци посрещат своя празник?

– В навечерието на своя празник можем със задоволство да отчетем, че българските Военноморски сили (ВМС) се развиват, поддържайки придобитите и изграждайки качествено нови способности. Ние успешно изпълняваме произтичащите от мисиите на Въоръжените сили задачи и пълноценно се включваме в целия спектър от действия в системата за колективна отбрана на НАТО. Тържествените мероприятия, с които отбелязваме своята 144-та годишнина, започнаха в началото на седмицата в Русе, където по традиция отдаваме почит към делото на първопроходците, на онези, които положиха основите на военния ни флот. Основната част от събитията се провеждат във Варна и Бургас – градовете, в които присъствието ни е най-видимо, където живеят и работят повечето от нашите близки, приятели и съмишленици. От няколко дни се провеждат, а предстоят и още празнични прояви, включващи изложби, концерти, статични покази на въоръжение, техника и оборудване, отворени за посещение и разглеждане на кораби, разположени на морските гари в двата града.

Кулминацията, естествено, е в неделния ден (13 август – б. р.), когато на Морска гара Варна ще се състои ритуал по тържествено издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване, след което на випускниците на Висшето военноморско училище ще бъде присвоено първо офицерско звание и ще получат лейтенантските си пагони.

Как промените в геополитическата обстановка влияят върху системата на бойна подготовка на щабовете, корабните и бреговите формирования?

– След 24 февруари 2022 г. геополитическата обстановка в региона на Черно море рязко се промени. Действията на Руската федерация и в частност на Черноморския й флот доведоха до критична за сигурността и свободата на корабоплаването в региона ситуация. Динамиката на тази ситуация се характеризира с непредвидимост и променлива интензивност на действията от страна на руския флот, който оперира в района на Черно море. Застрашена също е и критичната инфраструктура в северозападната му част, което допълнително способства за напрежението в региона. Всичко това неминуемо води до нови изисквания за характера и степента на подготовка на щабовете, корабните и бреговите формирования от ВМС и Българската армия. Наличието на плаващи мини и обявената от Руската федерация опасна за корабоплаване зона в северната част на Черно море, както и периодично обявените обширни райони, опасни за плаване, допълнително затрудняват стопанската дейност, както и мероприятията ни по подготовка на море. След началото на военния конфликт в Украйна и в Черно море се водят класически, пълномащабни бойни действия на сушата, във въздуха и в морето. Бойните действия в морските пространства се водят по конвенционален начин с използване на съвременни технологии. Успехите и провалите се дължат на прилагането на военното изкуство, градено през цялата история на човечеството, и на използването на новите технологии и командно-управленски похвати. В българските ВМС се стремим да анализираме както историята, така и текущите събития. Това е постоянен процес на извличане на поуки от практиката и актуализиране на процеса на подготовка. В последните години се стремим да усъвършенстваме методиката за вземане на решения, свеждането им до подчинените сили и обратния контрол, като по този начин да се съкрати времето за вземане на решение и реакция на промените в обстановката. Подготовката е насочена най-вече в интерес на първата мисия на Въоръжените сили, а именно – „Отбрана”, като подготовката по мисиите „Подкрепа на международните мир и сигурност” и „Принос към националната сигурност в мирно време” е производна на нея.

Първият многофункционален патрулен кораб беше спуснат на вода. Номинирахте ли първите кадри, които ще стъпят на борда му?

– Военнослужещите, които следва да бъдат назначени като членове на екипажа на кораба, в голямата си част вече са определени, в това число и неговият командир. Определени са длъжности и на двата кораба, на които ще бъдат назначени випускници от Випуск 2023 на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Номинираните за служба на новите кораби военнослужещи поетапно преминават обучение в курсове за повишаване на езиковата и техническата подготовка, съответно във в. ф. 32140 – Варна, и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Съгласно подписания Договор за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб и утвърдената Програма за обучение по-нататъшното специално обучение на екипажа за експлоатация и техническо обслужване на оборудването на борда ще бъде извършено от фирмата производител. На 01.12.2023 г. предстои влизане в сила на новото длъжностно разписание на в. ф. 38920 – Варна, в чийто състав ще бъдат двата нови кораба, което ще даде възможност за фактическото назначаване на определените военнослужещи и окомплектоване на длъжностите от екипажа на кораба.

Кога ще се състои традиционното национално военноморско учение с международно участие Бриз” и има ли яснота кои държави ще участват в него?

– В периода 13–22 октомври 2023 г. ще се проведе 27-ото национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2023”. През годините то се е доказало като основно военноморско учение от такъв мащаб в региона на Черно море и също като платформа за повишаване на нивото на оперативната съвместимост и взаимното доверие с участващите страни. Много важни за нас са междуведомственото сътрудничество и съвместната работа с неправителствените организации. Към момента участие със сили и средства са потвърдили:

* Военноморските сили на Република Албания, Кралство Белгия, Република Гърция, Република Италия, Република Полша, Република Румъния, Република Турция, САЩ и Бреговата охрана на Грузия, общо 9 държави;

* Правителствените организации: Областна администрация Варна, Община Варна, Министерство на вътрешните работи: Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Главна дирекция „Гранична полиция”, Дирекция „Национална система 112”, Главна дирекция „Национална полиция”/ОД на МВР – Варна, Министерство на транспорта и съобщенията: Изпълнителна агенция „Морска администрация”, Дирекция „Морска администрация Варна”, Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност”, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ТППИ–Варна, Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море”), Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение”, Министерство на околната среда и водите: Басейнова дирекция „Черноморски район”, Изпълнителна агенция по околната среда и водите, Регионална лаборатория – Варна, Регионална инспекция по околната среда и водите – Варна; Министерство на здравеопазването: Медицински университет Варна „Проф. д-р Параскев Стоянов”, Военномедицинска академия – София, Военномедицинска академия – МБАЛ – Варна, Регионална здравна инспекция –Варна, Център за спешна медицинска помощ – Варна;

– Неправителствени организации: „Поддържане чистотата на морските води” АД, „Космос шипинг” АД,  Доброволческо сдружение „Булсар”, Национален съвет на БЧК/Областен съвет на БЧК – Варна, Европейска агенция по морска безопасност (EMSA), Пристанище Варна” 9 ЕАД, „Портови флот 99” ЕООД, Пилотска станция Варна – ЕООД, Бон Марин ЕАД.

Учението ще се проведе в прибрежната зона, вътрешните води, териториалното море, прилежащата и изключителната икономическа зона на Република България и във войскови райони по крайбрежието.

Част от корабната и бреговата техника на ВМС е морално и физически остаряла, как успявате да я поддържате в строя?

– Текущото поддържане на корабите, въоръжението и техниката на ВМС се извършва основно от личния състав и с помощта на ремонтните структури към ВМС в условия на остър недостиг от материални и финансови средства. Немалка част от корабите на ВМС са произведени в бившия СССР. За част от тях е спряно производството на резервни части, а за друга част има проблеми в доставката им поради наложеното ограничение за внос от Руската федерация. Част от поддръжката на техниката на придобитите кораби „Втора ръка” е вече усвоена от български фирми. За техниката, която се поддържа само от фирмите производители или оторизирани за такава дейност фирми, ВМС са инициирали процедури за сключване на рамкови споразумения, като на този етап има действащо такова за поддръжка на газотурбинните двигатели на минните ни ловци. Усложняването на военно-политическата обстановка през 2022–2023 г. и значителният ръст на инфлацията се отрази негативно върху цялостните поддръжка и ремонт на корабите, въоръжението и техниката на ВМС, рефлектирайки върху ценообразуването и сроковете за доставка при извършването на необходимите доставки и услуги. Ограничените финансови средства и недостигът на резервни части се компенсират до момента чрез организационни мероприятия и дейности, провеждани от личния състав на корабите и ремонтните работилници във ВМС. Често дейностите, извършвани от тях, надхвърлят функционалните им задължения, но благодарение на техния професионализъм, старание и настойчивост материалната част се поддържа в работоспособно състояние. Успяваме да постигаме баланс между необходимите способности и наличните ресурси при минимален разход на материални средства.

Вашият празничен поздрав към военните моряци?

– Уважаеми адмирали, офицери, офицерски кандидати, старшини, матроси и цивилни служители! Скъпи ветерани!

Най-сърдечно ви поздравявам по случай 144-тата годишнина от създаването на военния флот на България! На всички, избрали за своя съдба службата във Военноморските сили на Република България и на техните семейства, пожелавам преди всичко отлично здраве и благодатни дни. Да бъдат все така отдадени на професията в служба на нашата скъпа Родина. Попътен вятър и седем фута под кила! Честит празник!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани