Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отричай, отклонявай, разсейвай, обърквай, повтаряй

[post-views]
Отричай, отклонявай, разсейвай, обърквай, повтаряй

Седмичен бюлетин на Оперативната работна група по стратегическите комуникации на Европейската служба за външна дейност

Може би създаването на алтернативни версии на реалността е трудно, но Кремълската машина продължава да се опитва да го прави, както бе демонстрирано и през последната седмица. Това ставаше чрез истории, обясняващи защо руските военни избраха да продължат атаките срещу украинските зърнохранилища, пристанища, внимателно подбрани медицински учреждения и жилищни райони, за да се максимализира броят на жертвите.

FILE PHOTO: Combines load wheat into trucks in a field during harvest near the village of Solyanoye in the Omsk region, Russia September 8, 2022. REUTERS/Alexey Malgavko/File Photo

Отричай и отклонявай

Основният трик е да се отрича и отклонява отговорността. Ние чухме историята на Путин за оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърното: „Това е по вина на Запада и заради санкциите (на ЕС) срещу износа на руски храни и торове“. Но такива санкции не съществуват! Сега руските държавни медии ни казват също, че „Инициативата за зърното бе завеса, прикриваща контрабандата на оръжие за Украйна“ или пък, че „зърновозите бяха използвани за саботажи“. 

Това е добре познатият модел, следван през годините от Кремъл, когато множество твърдения и лъжи или манипулативни истории се натрупват, за да се прикрие простата истина на руските действия за разрушаване на Украйна. Ясно и просто. Спомнете си класическите примери: незаконната анексия на Крим с рефрена „никакви руски войски“ и „нападенията срещу рускоговорещи“, всичко това беше лъжа. А също и многото лъжи, използвани да бъде отречена отговорността за свалянето на самолета от полет МН-17 на малайзийските авиолинии. Може да се прехвърлим и към разрушаването на Мариупол, отричането на масовите убийства в Буча, обстрела на гарата в Краматорск. Списъкът може да продължи още дълго.   

Сега Москва отрича значимостта на продължаващите от седмици руски обстрели на цивилни цели в Украйна с риториката „ние удряме само военни цели“. Ежедневните сводки от надеждни източници обаче документират обратното.

 

Международните разговори в Джеда – омаловажаване и отвличане на вниманието

Срещата в Джеда, Саудитска Арабия, от миналия уикенд, на която се събраха високопоставени служители от повече от 40 държави, включително Китай и Индия, за продължаване на разговорите относно мирната формула на президента Зеленски отначало бе отмината с мълчание от основните руски медии, докато коментаторите продължаваха опитите да повдигнат обществения морал чрез говорене за „проваленото украинско настъпление“.

След няколко дни официалната руска реакция спрямо срещата в Джеда използва следващия трик: омаловажаване на разговорите и отвличане на вниманието. Примерите включват: „Джеда показва западните имперски нагласи спрямо Глобалния Юг“, „Провален американски опит срещу Русия“ и водещата статия, повтаряща мантрата на Москва, че няма да има никакви преговори, преди Украйна „да приеме новите реалности“. (разбирай – да отстъпи своите окупирани територии на Русия).

Фактът е, че международните срещи са процес, движен от Украйна. Трудно е за Москва да приеме това, тъй като Русия се опитва да отрече украинската субектност и идентичност като държава. Срещата в Джеда спомогна за задълбочаване на международното разбиране на украинското предложение за справедлив мир и на нейната Мирна формула, а също така подчерта международната загриженост за глобалните последици от войната на Путин. Докато Москва се опитваше да мъти водата и да говори за всякакви други неща, участниците на форума в Джеда се фокусираха върху други централни въпроси: глобалната продоволствена сигурност, енергийната сигурност, ядрената безопасност, последиците за околната среда, хуманитарните въпроси и отвличането на украински деца.

Както отбелязаха лидерите на ЕС, Съюзът подкрепя ключовите принципи и цели на Украинската мирна формула, включително предстоящата Глобална среща за мир. Всяка инициатива за цялостен, справедлив и дълготраен мир в Украйна трябва да бъде базирана на пълно зачитане на нейните независимост, суверенитет и териториална цялост в международно признатите граници.

Отвличането на вниманието на публиката се появи като тактика също така, когато руският министър на външните работи Сергей Лавров през тази седмица се опита да фокусира мирните преговори върху „стриктното зачитане на националните малцинства“ в интервю за „Международни въпроси“ – още един кремълски рупор. Сякаш масовите депортации на цивилни, системното отвличане на деца и младежи, бомбардировките и безсмисленото унищожаване на Украйна нямат значение.

Объркването с емоционалните удари

Прокремълските кампании за смесване с други теми остават от висока важност за операцията. Някои от смазващите твърдения от последната седмица включват: „нелегалния трафик на човешки органи“, „оръжия, предназначени за Украйна, наводняват Полша и Румъния“, „Време е Западът да насочи вниманието си към корупцията в Украйна, тъй като подкрепата за Киев е срещу интересите на европейските данъкоплатци“, „Разследването за „Северен поток“ пренебрегва Русия и укрива факти“ и евъргрийнът „Полша планира да анексира Западна Украйна“.

Чували сме всичко това и преди, но повтарянето на тези лъжи не ги прави истина. Те са глупави и не почиват на никакви надеждни доказателства, както показват нашите опровержения в базата данни за повече от 15 700 казуса.

Ефектът на спящия – изкривяване на убежденията

Впрочем проблемът е, че тези ежедневни лъжи оставят следа, дори когато те са малки колелца в машината на манипулацията. Никой не е имунизиран срещу дезинформация и този фенонемн често е наричан „Ефектът на спящия“. Дори и ако човек знае, че дадено твърдение е лъжа, и дори и тя да е развенчана, дезинформацията оставя следа, както когато кал е хвърлена по стена. Част от нея пада, но друга част остава и белегът остава. Но може ли това да е вярно? По думите на пионера в изследването на комуникациите от Йейлския университет Карл Ховланд остатъчно послание остава, дори когато непредизвикващите доверие пропагандни платформи са забравени. Това е изкривяване на убеждението, което той обозначава като „ефектът на спящия“.

Ние изследвахме този ефект във връзка с по-ранните емоционални лъжи за подпалването на религиозни храмове и за плашещите, но фалшиви истории за разпъване на кръст.

Има си причина Мария Захарова, говорителят на руското външно министерство, да отдели време през изминалата седмица да говори пред правителствения вестник „Российская газета“ и да каже, че „Украйна е световен лидер в трафика на органи“, твърдейки, че човешки органи са вземани нелегално от деца и ранени войници. Виждали сме същите нелепи твърдения в прокремълските издания във връзка с войните в Косово, в Сирия или по време на политическите битки в Грузия. Никога не е имало надеждни доказателства за това, става дума просто за емоционална клеветническа кампания, предназначена да ерозира подкрепата за Украйна и нейната самоотбрана срещу руската агресия.

За съжаление, притискането на аудиторията работи, както може да се види, например когато водещи сръбски таблоиди през тази седмица публикуваха материали на първа страница, повтарящи лъжите на Захарова за трафика на човешки органи. Други се поддават на манипулациите, че блокирането на Черноморската зърнена инициатива от страна на Русия няма да има никакъв ефект върху продоволствената сигурност, докато в действителност вече имаме нарастване на фючърсните цени за пшеницата с 9%.

В нашия радар през тази седмица

  • „Европейският съюз загуби своята независимост по отношение на външната политика, само вижте Армения.“ Не, това не е вярно. Мисията на ЕС в Армения е изпратена, за да извършва наблюдение по молба на арменското правителство. Фактът, че в състава на мисията има и канадци, е добре дошла демонстрация за съвместните усилия, които по никакъв начин не са предизвикателство за външнополитическата самостоятелност на ЕС. В действителност това е 13-ият път, когато Канада дава принос за мисия в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
  • „Военните контролират западните медии.“ Не, западните държави обикновено оглавяват международните класации за свобода на медиите, така че това твърдение на Кремъл е класически пример за отклоняване на вниманието чрез тактиката „А вие защо биете негрите?“, известна от времето на Студената война. (Преводът на това изречение не е буквален, а интерпретация на редактора.) По-добре вижте колко потиснати са медиите в Русия.
  • „Украинските бежанци контрабандират оръжие и внасят престъпност в Европа.“ Няма никакви надеждни доказателства и за това твърдение. По-широката цел е ясна: Да бъде ерозирана силната обществена подкрепа за отговорът на ЕС срещу руската инвазия в Украйна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани