Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН обяви, че са били освободени петима нейни служители, отвлечени в Йемен от Ал Каида преди 18 месеца

[post-views]
В ООН подготвят проекторезолюция за необходимостта от справедлив и траен мир в Украйна

Петима служители на ООН, които са били отвлечени в Йемен преди 18 месеца от Ал Каида, са били освободени, предаде Асошиейтед прес, като се позова на световната организация.

Координаторът на ООН по хуманитарните въпроси в Йемен Дейвид Гресли каза, че петимата мъже – четирима от Йемен и един от Бангладеш – са „в добро здраве и в добро настроение… но са преминали през много труден период на изолация“. Те са били освободени след продължили дълго преговори, в които са участвали представители на Оман, отбеляза той пред репортери.

Гресли потвърди, че бойците, които отвлекли заложниците, са от Ал Каида на Арабския полуостров.

Клонът на терористичната мрежа в Йемен от години е активен в южната част на страната и е смятан за един от най-опасните. Той се е опитвал да извърши атаки в САЩ, посочва АП.

Гресли каза още, че ООН никога не плаща откупи, което вероятно е една от причините служителите да са били държани в плен толкова дълго.

Трима йеменски служители по сигурността и един племенен лидер обаче заявиха, че след поредица от трудни преговори, водени с посредничеството на племенни лидери, е бил платен откуп на групировката и впоследствие служителите на ООН са били освободени.

Отвличанията са често явление в Йемен – бедна страна, в която въоръжени племенни групи и бойци вземат заложници, за да ги разменят срещу затворници или пари, отбелязва АП.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани