Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ предупреждават корабите да избягват иранските води, за да не бъдат завзети

[post-views]
САЩ предупреждават корабите да избягват иранските води, за да не бъдат завзети

Водената от САЩ военноморска коалиция в Персийския залив предупреди корабите в региона да преминават встрани от иранските териториални води, за да избегнат евентуално превземане, съобщиха ВМС на САЩ, предаде Ройтерс.

Предупреждението показва, че продължава напрежението в и около Ормузкия проток, където Иран превзе танкери в края на април и в началото на май.  В същото време Вашингтон и Техеран финализират сделката за освобождаване на петима американски граждани, задържани в Иран, а САЩ разрешиха размразяването на ирански активми от 6 млрд. долара, държани в Южна Корея.

„Международната конструкция за морска сигурност (IMSC) уведомява моряците от региона за подходящи предпазни мерки за свеждане до минимум на риска от завземане въз основа на настоящото регионално напрежение, което се стремим да деескалираме“, заяви Тимъти Хокинс, говорител на базирания в Бахрейн Пети американски флот.

„Корабите се съветват да преминават транзитно колкото се може по-далеч от ирански териториални води, доколкото е възможно.“

Около една пета от суровия петрол и петролните продукти в света преминават през Ормузкия проток, който е стратегическа тясна точка между Иран и Оман в устието на Персийския залив.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани