Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хунтата в Нигер завежда дело за държавна измяна срещу сваления президент

[post-views]
Хунтата в Нигер завежда дело за държавна измяна срещу сваления президент

И сега към кризата в Нигер. Хунтата в страната обяви, че започва дело срещу сваления държавен глава Мохамед Базум за държавна измяна, независимо от международния натиск той да бъде незабавно освободен и възстановен на поста си.

Военният режим в Нигер е събрал нужните доказателства, за да повдигне обвинение пред компетентните национални и международни власти срещу отстранения президент и неговите местни и чуждестранни съучастници за държавна измяна и за подкопаването на вътрешната и международната сигурност на страната. Това обяви в национален телевизионен ефир говорителят на хунтата в Нигер полковник Амаду Абдраман, без да даде повече подробности.

Припомням, че Мохамед Базум беше задържан на 26 юли от личната си охрана по нареждането на генерал Абдурахаман Чиани, който в последствие се обяви за лидер на Нигер.

От тогава 63 годишният президент се намира под домашен арест в подземията на президентския дворец, заедно със съпругата и сина си. Състоянието му, като цяло е  добро, потвърди през уикенда и личният му лекар.

Анализатори посочват, че намеренията на хунтата в Нигер са поредния знак, че тя е твърдо решена да задържи властта си, независимо от международния натиск, в частност ултиматума на Икономическата общност на западно-африканските държави, която след като наложиха санкции, заплаши и с военни действия.

В рамките на няколко години превратът в Нигер е третият в района на Западна Африка, след тези в Мали и Буркина Фасо, като общото между тях е, че новите военни власти прекъсват отношенията си със Запада, за сметка на тези с Русия, в частност частната армия „Вагнер“, която прокарва интересите на Москва не само в западните, но и централните части на Черния континент.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани